Sedan ett par år tillbaka har det varit klart att både Åhléns och Dagab väljer att flytta sina stora lager från Jordbro industriområde. För Åhléns blir det en flytt till Sigtuna kommun för ett automatiserat robotlager. Det blir en liknande lösning för Dagab som bygger ett nytt jättelager i Bålsta, stort som 14 fotbollsplaner, som ska ta sex lagers plats.

Det skapar två stora hål i Jordbro industriområde, som kommunen nu vill göra det enklare att fylla. Förenklingen kommer i form av fler in- och utfarter till de två stora fastigheterna belägna på Dåntorpsvägen respektive Lillsjövägen. Beslutet att ta fram detaljplan för in- och utfarterna klubbades nyligen igenom av en enig kommunstyrelse.

– Signalen det skickar är att vi är beredda och vill säkerställa att jobbtillfällen kan finnas kvar i fastigheterna när två stora arbetsgivare försvinner, säger Petri Salonen (C), ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Han säger att det är en prioriterad fråga för kommunen, även fast planerna är i ett tidigt stadie. De två detaljplanerna beräknas vara färdiga under 2024.

Ska dela upp fastigheten

För fastighetsägaren, Sagax, bedöms anläggandet av nya in- och utfarter som nödvändigt och underlättande. Planen är att dela upp fastigheten som Åhléns just nu är i och hyra ut till flera mindre hyresgäster.

– Det är inte möjligt att hitta någon som kan hyra 52 000 kvadratmeter. Eller, det är inte omöjligt, men det är väldigt svårt. Vi får bättre möjlighet och det underlättar att hyra ut om vi gör på det här viset, säger fastighetsförvaltaren Johan Marinder.

Exakt när Dagab ska lämna sin fastighet är inte helt klart. Men Åhléns lämnar Jordbro i slutet av september, därefter väntar ett renoveringsarbete av den fastigheten. Bland annat ska golvet fixas, ny belysning ska in och det görs en generell uppfräschning. Under tiden vill Sagax göra klart med nya hyresgäster.

– Vi har intressenter och spår att gå på, men det gäller att jobba med öppet sinne, stor ödmjukhet och örat mot marken. Det låter klyschigt men det är så det är, säger Johan Marinder.

Hur känns det att få grönt ljus från kommunen med in- och utfarterna?

– Det är bra att de är lyhörda och förstår problematiken och jobbar med oss. Vi har samma intresse så vi går hand i hand där.