Hundratals i kö – varje helg

Loppisen i Grindtorp kan mycket möjligt vara Täbys mest välbesökta plats en lördag eller onsdag. Hit kommer människor från hela Stockholm för att leta fynd, fika och umgås.

  • Publicerad 10:26, 26 mar 2017

Klockan är strax före tio, en lördag i Täby. På parkeringen i Grundtorp börjar allt fler människor samlas. Den långa kön som ringlar fram kanske för många kan tyckas vara en ovanligt stor folksamling, men den som har besökt Kyrkornas Secondhand-butik vet att det bara är en helt vanlig loppislördag.

– Jag tycker att det är jättebra. Jag har köpt mycket grejer till min nya lägenhet här. Det är goda chanser till fynd, säger Matilda Lindholm, 24 år.

Hon är en av dem som kom hit först i dag, redan vid halv tio, och har därför en av de mest åtråvärda platserna längst fram i kön. Men i dag ska hon inte shoppa prylar till lägenheten - nu är hon här i ett viktigt uppdrag.

– Jag är här för att köpa tillbaka en jacka som min mamma råkade skänka bort, som jag ärvt av min mormor. Det blev en liten konflikt kan man säga, berättar hon.

– Men jag hoppas att den finns kvar.

När dörrarna slår upp ringlar folk in i lokalen. På övervåningen tittar Stefan Sjöblom runt på klädavdelningen.

– Jag har hittat halva min garderob här. Jämfört med Myrorna ligger det otroligt bra till prismässigt, säger han.

Stefan Sjöblom åker hit från Sollentuna ungefär varannan lördag. För honom handlar det inte bara om fynd och schyssta priser.

– I min ålder är det spännande, ett slags identitetsarbete. Jag hittar gamla grejer jag känner igen från min uppväxt, det är stor igenkänningsfaktor, säger han.

– Dessutom har de gott fika här. Stämningen har alltid varit god och glad. Jag känner igen nästan hälften här, många återkommer regelbundet.

Vid kassan på klädavdelningen står Bernardita Toro och Gimena Duran och tar betalt och packar i påsar. Precis som alla andra, förutom föreståndaren på Kyrkornas Secondhand-butik, ställer de upp och arbetar ideellt. Det blir ofta mycket glada skratt när de är här på lördagarna.

– Jag gillar att vara här. Jag får prata svenska med kunderna och lär mig språket, säger Bernardita Toro, som har hjälpt till på loppisen sedan 2002.

– Att komma hit gör att jag känner att jag gör nytta i samhället. Och så träffar jag folk. Jag känner många här, alla kommer tillbaka hit hela tiden.

Enligt föreståndaren Sven Enlund kommer det kunder från hela stan till Täby på både onsdagar och lördagar.

– När jag släpper in en lördag är det drygt 100 pers, och ungefär samma på onsdagar. Sen kommer det lika många till under dagen, berättar han.

– Det kommer folk från innerstan, Kista, Söderort. De vet att vi har bra grejer här, bra priser och att allt skänks till välgörenhet. Sedan är det en väldigt stor butik, cirka 1000 kvadrat, och det är inte helt vanligt.

Både besökare och fynden verkar vara många i dag. Men hur gick det då för Matilda Lindholm som letade efter jackan hon ärvt av mormor? Hon får gå hem tomhänt, i alla fall i dag.

– Den är nog såld. Men de sa att jag kan komma tillbaka på måndag då en person som vet vad de har på lagret är här. Men det var värt ett försök i alla fall, säger hon.

Kyrkornas Secondhand-butik

Var? Kometvägen 63 i Grindtorp

När? Onsdagar, mellan 17 till 19, och lördagar, 10 till 14.

Kyrkornas Secondhand-butik drivs av Grindtorpskyrkan, Täby församling, Vår Frus katolska församling och Enebykyrkan i Danderyd.

Allt överskott går till hjälpverksamhet.

Visa merVisa mindre