Matilda, Paulina och Amanda Dekoj studsar för fullt. Foto: Wilhelm Jaresand

Hundratals hoppade mot kroppshets på Sergels torg

Året var 1979. Ayatollah Khomeini tog makten i Iran, Sovjet invaderade Afghanistan och Friskis & Svettis demonstrerade mot kroppshetsen i samhället. Nu, 39 år senare, är det dags igen.

  • Publicerad 18:28, 6 okt 2018

För 39 år sedan gick folk man ur huse för att demonstrera mot kroppshetsen i det svenska samhället.

Eller ja, Friskis & Svettis medlemmar gjorde gympan längs stadens gator istället för i sin då enda gympasal.

Hur som så är idag dagen då historien upprepar sig. Nej, inte någon revolution eller invasion, utan idag samlades hundratals på Sergels torg för att hoppa, skutta och dansa för alla kroppars rätt till rörelse. Precis som 1979.

Historien upprepar sig

Anledningen till att det plockas upp nu, 39 år senare, är en undersökning som träningsföreningen gjort tillsammans med Sifo – mer än varannan kvinna och var fjärde man känner sig negativt påverkade av kroppshetsen i samhället.

– Det är helt sjuk och vi som stor aktör måste ta ansvar och på riktigt ta tag i de här frågorna, säger Andreas Strömberg, ordförande för Stockholmsföreningen, smått andfådd.

Andreas Strömberg tycker stora aktörer har ett ansvar att motverka kroppshetsen. Foto: Wilhelm Jaresand.

Mitt i pratar nämligen med honom mellan dansstegen på Sergels torg. Runt torget står hundratals nyfikna och tittar ner på det röda folkmyllret som fuldansar till hög musik.

En person kommer fram och frågar Andreas om man kan köpa en sådan där röd t-shirt och får till svar att man får den gratis om man bara hoppar in i folkmyllret och testar stegen.

– När vi startades var det med den revolutionära idén att sätta lusten i centrum för träningen och det gör vi än i dag. Det ska inte vara ett måste eller så att träna, det ska vara något kul och vill du äta en burgare efter så ska man det.

Krävs medvetet motstånd

Tio meter bort hoppar Amanda och Matilda runt som studsbollar. De är tre och fem år gamla, systrar och enligt mamman Paulina Dekoj frälsta av ”gympafesten” som de kallar det.

– Så fort jag såg hashtagen på sociala medier visste jag att jag ville gå. Samhällets ideal och kroppshets är något jag tänker på väldigt mycket i och med att jag har två små döttrar, säger Paulina.

Hundratals fuldansare på Sergels torg. Foto: Wilhelm Jaresand.

– Det är svårt som tjej och som kvinna. Man blir hela tiden dömd för sitt utseende och det krävs en väldig medvetenhet för att stå emot det. Jag tänker mycket på att inte prata negativt om mig själv och vara tydlig med att träning är till för att bli pigg och glad, inte om hur kroppen ser ut för det är egentligen skit samma.

Är med igen – 39 år senare

Här och där i folkmyllret står fanbärare. Perre är en av dem. Egentligen heter han Per-Olof Ericsson och är en hel del mer än fanbärare.

Förutom att ha simmat för Sverige i OS i Rom 1960 och vunnit 19 lag-sm och fler individuella än han kan komma ihåg – förutom det – så var han med och startade föreningen och var på plats den där dagen för 39 år sedan.

Per-Olof ”Perre” Ericsson har passerat 80 år och har inga planer på att sluta träna. Foto: Wilhelm Jaresand.

Den ödmjuke Perre förklarade det först som att han hjälpt till lite med föreningen och de sportsliga framgångarna tog han inte upp förrän kollegan tvingade honom.

Samma kollega påpekar att Perre fortfarande går flera pass i veckan, simmar minst 2000 meter varje morgon och vann veteran-sm senast i år. Som 80-åring.

– Under alla år är det Friskis & Svettis som hållit mig i form. Nu har jag passerat 80 år och genomgått några operationer som läkarna sa hade varit mycket jobbigare utan den muskulaturen, säger Perre.

När slutar du träna?

– Aldrig. Jag släpper aldrig det här. Det är för roligt, jag kör hela vägen in i kaklet.