Däck. Däck som företaget lämnat utanför sina lokaler.

Hundratals däck spårlöst försvunna

En Lidingöbo som skulle hämta däck hos en lokal däckfirma möttes av en hel tömd lokal. Över 30 kunder har drabbats. Ingen vet var däcken är.

  • Publicerad 05:30, 21 jun 2021

Vi hade däck där som var värda runt 50 000 kronor.

Däckhotellet på Lidingö vräktes i slutet av maj. I samband med det försvann däcken spårlöst. I dagsläget är det känt att över 30 kunder har blivit av med däck. Men det kan röra sig om många fler.

– Det är så otroligt fult gjort. Vi hade däck där som var värda runt 50 000 kronor. Men jag tänker också på pensionärer som nu inte har råd att skaffa nya däck, säger en Lidingöbo.

Hen tror att alla som drabbats inte känner till det ännu. Händelsen har lyfts i sociala medier och det finns en maillista med över 30 personer som blivit av med sina däck.

– Och den fylls på hela tiden.

Inne i de tomma lokalerna har nämligen elva A4-sidor med listor över kunder och registreringsnummer hittats.

Polisen bekräftar att ett antal anmälningar har kommit in.

– De har rubricerats som stöld eller olovligt förfogande, men det kan ändras, säger Carina Skagerlind vid Polisens mediecenter.

Det är ännu inte klart om någon förundersökning kommer att inledas.

– Det är väldigt svårutrett, det finns inga spår och väldigt lite att gå på.

”De har gått under jorden”

Varken de drabbade kunderna eller den före detta hyresvärden har lyckats komma i kontakt med företrädare för företaget.

– De har gått under jorden, säger en kund.

Hyresvärden berättar att firman som verkade i lokalen inte var samma som stod på kontraktet. Lokalen missköttes och hyran betalades inte. Efter en lång process i Hyresnämnden vräktes däckfirman.

– Då lämnade de lokalen i kaos. Vi kommer att behöva blåsa ut den helt och hållet. Att deras kunder har drabbats är jätteolyckligt.

Var däcken har tagit vägen är en gåta. Personer som Mitt i pratar med har sett att en stor mängd däck har burits ut på gårdsplanen, lastats på en bil och körts iväg.

De stora förlorarna i härvan är kunderna. Har man sina däck på ett däckhotell täcker varken bilförsäkring eller hemförsäkring förlusten, enligt Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg Hansa.

Vågar man ha däck på ett däckhotell?

– Man måste vara noga med att säkerställa vilket ansvar företaget tar vid inbrott eller om däck försvinner. Vilka försäkringar och policyansvar företaget har.

Lämnat. Genom fönstret syns att lokalen har lämnats i all hast.

Så täcker försäkringen

Hemförsäkring: Fordon och fordonsdelar ersätts inte.

Bilförsäkring: Du kan få ersättning för stulna däck om de förvarats inlåsta i utrymmen som bara du kan komma in i, till exempel låsta garage och förråd.

Ett däckhotell uppfyller inte vilkoren som ställs i bilförsäkringen. Men om det varit inbrott på ett däckhotell kan man få ersättning upp till 75 procent. Om däck bara försvunnit utan att det varit inbrott utgår ingen ersättning från bilförsäkringen.

Visa merVisa mindre