Under allhelgonahelgen förväntas flera hundra personer besöka Upplands Väsbys kyrkor och kyrkogårdar för att tända ljus och hedra de avlidna.

– Det här året är det extra viktigt med ljus, värme och att få minnas sina anhöriga. Många har förlorat någon nära i corona och kanske inte kunnat ta ett ordentligt farväl eller vara med på begravningen, säger Anna Ortner, kyrkoherde i Eds församling.

Fyra minnesgudstjänster

I Eds kyrka kommer man att utöka antalet minnesgudstjänster till två på lördagen och två på söndagen, med max 25 besökare åt gången.

– Vårt kyrkorum är så litet att vi måste ligga långt under Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att hålla det coronasäkert, säger Anna Ortner.

Kyrkvärdar kommer att finnas på plats för att se till att det är lagom många i rummet.

– Det är en liten församling, många känner varandra och uppmanar själva varandra till försiktighet.

På lördagen hålls en traditionell andakt utomhus vid korset.

– Det hade vi även förra året, men i år kommer det säkert fler besökare.

Sorgfyllt år

Anna Ortner vittnar om att det har varit en en speciell tid.

– Det har varit ett sorgfyllt år, inte likt något annat i mitt prästliv. Jag har mött så mycket sorg och det har berört mig djupt.

Att inte få ta avsked av sina anhöriga kan påverka sorgeprocessen.

– Att få säga hej då är grundläggande och inbyggt i oss människor. När man inte får krama om sina nära i livets slutskede, då blir det svårt. Många begravningar har ju också fått skjutas upp.

Hon berättar att kyrkan i år även kommer att ha en coronarelaterad sorggrupp.

– De som har förlorat någon i corona behöver prata på ett annat sätt. Innan psalmer och musik bestäms till begravningen behöver man få berätta hur det har varit och om sin sorg.