Vaccinationen mot covid-19 pågår på landets äldreboenden.

Och i Solna ligger man i framkant. Vid veckans slut ska samtliga boende på kommunens nio äldreboenden ha erbjudits den första vaccindosen mot covid-19.

Enligt Cecilia Linde, medicinsk ansvarig sjuksköterska, vill de flesta också ha.

– Ja, av de äldre säger de allra flesta ja. Största majoriteten är positiva och tacksamma för att få vaccin, säger hon.

Vaccinationen utförs på plats av både läkare och sjuksköterskor i visir och munskydd. Personal inom kommunal vård och omsorg ingår också i den prioriterade gruppen och i veckan har erbjudande om vaccin gått ut till dem.

– Nu hoppas jag att många av de som bor på särskilt boende väljer att vaccinera sig. Det kommer förhoppningsvis att ge oss förutsättningar att kunna häva besöksförbudet, säger Samuel Klippfalk (KD), ordförande i omvårdnadsnämnden i ett pressutskick.

Besöksförbudet i Solna har förlängts till 2 februari.

Först att vaccinera i hemtjänsten

Förutom på äldreboendena får vissa Solnabor med hemtjänst och hemsjukvård i dagarna sina första sprutor. Detta inom ramarna för ett projekt mellan regionen och Solna, vars syfte är att testa vaccinationsprocessen på vårdcentral.

Solna är därmed först i länet med hemtjänstvaccination. Cecilia Linde betonar dock att det är en testpilot och att endast en mindre grupp med hemtjänst berörs i ett första steg. Dessa kommer personligen att kontaktas av vårdcentralen.

När gemene Solnabo med hemtjänst erbjuds vaccin är oklart.

– Det vet vi inte riktigt än. Men man jobbar stenhårt på att det ska gå att börja snabbt, och när tillgången till vaccin blivit större kommer man att börja vaccinera brett, säger Cecilia Linde.