Ruby kommer emot oss när vi kliver in genom dörren till Hundrasteg i Skogås. Han kollar in vad vi är för några typer innan vi går in till de andra.

– Han är lite av en hushund, säger Carina Bengtsson.

Ruby är hennes hund. Carina Bengtsson har drivit hunddagiset Hundrasteg i många år. Men sedan ett par veckor tillbaka drivs det av kommunen med Carina som anställd. Och det har också förvandlats till daglig verksamhet.

Hunddagiset tar emot 17 hundar, i dag är 13 på plats. Dessutom är deltagarna Adam Lindberg, Sebastian Ekström och Tony Jubel här.

– Jag är här varje dag, säger Adam.

Han visar oss runt bland boxarna där hundarna är. Efter fotografens önskemål samlas alla i den stora boxen, både jyckar och människor.

Sprider glädje

Hundarna är överallt. Kolan har krupit upp i Tony Jubels knä, och njuter av att bli klappad. Amstaffen Fifty ligger lojt med huvudet mot Sebastians ben.

– Vi kallar honom farbror Fifty, han är ganska trött och väldigt lugn, säger Sebastian.

Fifty brukar leta pinnar när de är ute och går och delar med sig till de andra. Hans lugn sätter stämningen för hela dagiset, enligt personalen.

Deltagarna går ut och går med hundarna ett par gånger om dagen. Det blir en längre runda på förmiddagen och en kortare på eftermiddagen.

– Vi brukar ge dem vatten och mat när vi kommer in. Och så kelar och lekar man med hundarna, säger Adam Lindberg.

Vad är det bästa med att vara här?

– Man får vara med hundarna hela dagen, det är det viktigaste. De är nöjda och då blir man själv det. Man blir som en hund, säger Sebastian med ett leende.

Han är på hunddagiset tre gånger i veckan, men vill gärna byta så att det blir fyra. Det är tydligt att deltagarna trivs.

– De vill inte gå hem på dagarna, utan dröjer sig ofta kvar. Det är det bästa betyget, säger Jenni Wamfors, som är enhetschef.

Det är hon som ligger bakom initiativet till att förena daglig verksamhet och hunddagis.

– Jag vet att många av våra deltagare tycker väldigt mycket om djur, men kanske inte har möjlighet att ha ett eget. Därför tänkte jag att ett hunddagis kunde vara en bra idé. Flera trodde att det kunde vara svårt med tillstånd, men jag tänkte att det kan inte vara omöjligt, säger Jenni Wamfors.

Det slumpade sig så att Carina Bengtsson, som drivit Hundrasteg sedan 2009, ville göra sig av med verksamheten eftersom hon tyckte att det var för slitsamt att driva den själv. Kommunen erbjöd sig att ta över och Carina, som även har kompetens för att arbeta med daglig verksamhet, blev anställd.

– Det är verkligen win win. Hundarna får mer uppmärksamhet, kärlek och gos. Jag får hjälp och deltagarna tycker om att vara här, säger hon.

Populärt jobb

Nu arbetar hon och Vonne Åkerblad på hunddagiset och andra beteendeassistenter har erbjudits vidareutbildning för att arbeta med hundar.

– Flera har nappat på det, vilket gör att de sedan kan täcka upp om någon är sjuk, säger Jenni Wamfors.

Det är dags för eftermiddagspromenaden och alla börjar koppla "sina" hundar. På en tavla står vem som ansvarar för vilka hundar när de är ute och går.

En stund senare är hela gänget ute. De går på led och deltagarna håller koll så att alla rastas och är uppmärksamma på andra hundar. Humöret är på topp.

– Hundarna är glada och då blir man själv glad. Det smittar av sig, säger Sebastian Ekström.