Varje vinter sedan början av 1900-talet har julmarknaden, utan undantag, hållits i Gamla stan. Men inte i år. Coronapandemin gör marknaden omöjlig.

Det är nämligen så att julmarknaden räknas som en allmän sammankomst, och de riktlinjer som då gäller säger att max 50 personer får vistas på platsen.

– Marknaden har hållits varje år sedan 1915, genom världskrig och spanska sjukan, så det känns jättetråkigt att behöva ställa in. Men samtidigt är det ju så att man får foga sig efter riktlinjerna, säger Charlie Hahne, intendent på Stockholms-Gillet som arrangerar marknaden.

Att marknaden räknas som en allmän sammankomst tycker Charlie är lite ologiskt.

– På Ullared kan 1000 personer stå i kö, och på Hötorget går det bra att ha torghandel. Här kan vi inte ha 51 personer på plats samtidigt, det är lite märkligt, säger han.

Grinchen vann

Charlie och Stockholms-Gillet väntade in i det sista med beslutet av blåsa av marknaden. De funderade också på om det skulle gå att genomföra den på andra sätt, men beslutet blev till slut att ställa in alltsammans.

– Hur vi än vänder och vrider på det har vi fortfarande rumpan bak, säger Charlie.

Att marknaden ställs in ställer också till det för restauranger och butiker i Gamla stan, som på grund av pandemin har det kämpigt ekonomiskt, menar Charlie.

– De hade hoppats kunna rädda året genom de besökare som kommer hit för marknaden, men nu blir det inte så.

Drabbar kulturen

Det blir också en smäll för Stockholms-Gillet, den ideella förening som ligger bakom marknaden, säger Charlie. Det överskott som föreningen får in delas ut i form av stipendier, till stöd av forskning om Stockholm.

– Kommer det inte in pengar blir det inga stipendier, så kulturlivet och forskningen drabbas indirekt. Det är en tråkig bieffekt.

Hur det blir med marknaden nästa år är svårt att säga i dagsläget. Men ambitionen är att den blir av.

– Då kommer vi förhoppningsvis tillbaka, revanschsugna, säger Charlie.