Hundra poäng skiljer – så höga var betygen i Enskede–Årsta-Vantör

Skillnaderna mellan niondeklassarnas resultat i olika skolor är stora. Detta märks inte minst i Enskede-Årsta-Vantör. Här skiljer det nära hundra meritpoäng mellan skolorna som har högst och lägst betyg.

  • Publicerad 05:00, 11 okt 2019

Skillnaderna mellan elevernas betyg i olika skolor är stora, såväl i Stockholm som i söderort. Det visar Skolverkets statistik över niondeklassarnas slutbetyg för läsåret 2018/2019.

Inte minst blir det tydligt i Enskede-Årsta-Vantör, där det genomsnittliga meritvärdet som baseras på betygen skiljer sig med nära 100 poäng mellan den skola som har högst och lägst betyg.

Fakta

Meritvärde – så funkar det

  • Meritvärdet räknas ut genom att summera betygen, som ger olika antal meritpoäng. Till exempel ger det högsta betyget A 20 poäng, medan det lägsta betyget F ger 0 poäng.
  • Det högsta möjliga meritvärdet för elever som läst 17 ämnen, där moderna språk räknas in, är 340 och för elever som läst 16 ämnen 320.
  • I Stockholms stad är det genomsnittliga meritvärdet 254,4.
  • Motsvarande siffra för hela landet är 229,8.
Källa: Skolverket
Visa merVisa mindre

Högst betyg på friskolor

Högst betyg får niondeklassarna på friskolorna Studemaskolan och Kunskapsskolan i Enskede, där meritvärdet ligger på 273,3 respektive 271,6 i snitt. Där har också i princip alla elever nått upp till kunskapskraven i alla ämnen.

På bottenplats ligger kommunala Örbyskolan där eleverna har 181,9 meritpoäng i snitt och drygt sex av tio elever uppnått kunskapskraven i alla ämnen.

Skolorna med bäst betyg i Enskede-Årsta-Vantör


Statistiken baseras på slutbetygen för elever som avslutat årskurs nio läsåret 2018/2019. Källa: Skolverket

Hälften över snittet

Omkring hälften av skolorna i Enskede-Årsta-Vantör redovisar högre betyg än snittet i Stockholm, som är 254,4.

Sett till alla stadsdelar i söderort är det grundskolan Metapontum i Älvsjö som hamnar i topp med ett genomsnittligt meritvärde på 293,7.

Se hela den sökbara listan nedan.

Så höga var betygen på skolorna i söderort

Statistiken baseras på slutbetygen för elever som avslutat årskurs nio läsåret 2018/2019. Källa: Skolverket