Hundpatrullen som ska hjälpa polisen stoppa inbrott

Polisen testar ett nytt grepp för att få bukt på problemet med inbrottstjuvar. Planen? Att hundägare och deras vovvar ska nosa upp spår i sina bostadsområden.

  • Publicerad 17:56, 4 feb 2018

Temperaturen är nollgradig, det är rått i luften och duggregnar. Lars Meurling är ute med schäfern Koja i Viksjö. Koja skäller på Mollie och Maya som är ute med matten Margaretha Svärd, och grannhunden Kajsa. Gemensamt för vovvarna och deras ägare är att de ingår i polisens nya satsning NOS, eller NOS och spaningspatrullen.

Tanken är att hundägare, som ändå är ute och går i sitt bostadsområde, ska hålla koll på vad som händer och rapportera till polisen om något verkar vara i görningen.

– Vi går minst en mil per dag, och är ute fyra gånger vid olika tider. Då hinner man se en hel del. Det sker fler och fler inbrott, då vill man vara med och göra vad man kan, säger Lars Meurling.

Margaretha Svärd instämmer:

– Hundarna tycker att det är kul att gå i bostadsområden där det finns mycket att nosa på, och de reagerar också på om något är konstigt, säger hon.

Lars Meurling, Margaretha Svärd och deras hundar är med i NOS-patrullen. Foto: Mikael Andersson

Golden retrievern Maya med dottern Mollie och schäfern Koja i bakgrunden - tre av de hundar som deltar i projektet NOS. Foto: Mikael Andersson

"Våga vara nyfiken"

I huslängan där Margaretha bor hade en granne inbrott häromveckan, och hon har själv haft inbrott för ett antal år sedan. En erfarenhet hon minns som obehaglig.

– Om det går runt någon i området kan man fråga "kan jag hjälpa dig med något?". Man måste våga vara nyfiken, säger Margaretha Svärd.

Hon får medhåll från Lars Meurling.

– Man får inte ha dåligt samvete för att man är misstänksam, utan förklara för folk hur det ligger till, säger han.

För att gå med i NOS ska hundägaren gå en två timmar lång utbildning hos polisen, som bland annat berättar vilka uppgifter de behöver.

– Det kan var signalement på en person, en bils färg och att man ska ta registreringsnummer, säger Margaretha Svärd.

Utbildning i vår

Initiativtagare till NOS är Kerstin Malm vid Solnapolisen. Hon har länge jobbat med grannsamverkan och funderat kring hur hundägare ska kunna tas till vara på ännu mer än i dag, då de är ute och rör sig i mycket i sina bostadsområden.

– Syftet med det här är att minska bostadsinbrotten, och hundägarna är ute i sina bostadsområden flera gånger per dag. De ser såklart saker som händer omkring dem, säger Kerstin Malm.

Hon har hållit i nästan ett tiotal NOS-kurser, och till våren är en utbildning på gång i Järfälla.

– Det spelar ingen roll vad man har för hund, om det är en schäfer eller en chihuahua. Man ska ju ändå ut och gå, och därför behövs hundägare i det här, säger Kerstin Malm.

Här i Viksjö tilltar regnet, något som inte verkar röra vovvarna nämnvärt. Schäfern Koja leker med en pinne och husse Lars får hålla i kopplet.

– Vi måste ut med hundarna, så enkelt är det. Varför inte göra lite nytta samtidigt?

Det här är NOS

Ett projekt där hundägare engageras för att minska antalet bostadsinbrott. De håller koll på vad som händer i sitt område när de är ute med hunden och rapporterar oegentligheter till polisen.

Det kan röra sig om utomhusmöbler som har flyttats eller en sten lagts på brevlådan, ett vanligt knep som inbrottstjuvar använder för att se om någon är bortrest. Eller att ta registreringsnummer på bilar.

Intresserad? Kontakta Albin Näverberg vid Järfällapolisen som ska hålla i en NOS-utbildning under våren. Han nås på albin.naverberg@polisen.se

Visa merVisa mindre