Välkomnas på demensbondet. Foto: Mostphotos

Hunden får hänga med till nytt äldreboende

I höst sätter bygget av nya äldreboendet Villa Basilika igång i Tyresö och i början av nästa år är det dags för inflyttning. Men det är inte bara människor som kommer att få bo där – även varelser med päls och fjädrar checkar in.

  • Publicerad 11:03, 5 jun 2017

Tankarna går snabbt till Hasse ”Kvinnaböske” Andersson och låten Änglahund när man tänker på det nya äldreboendet Villa Basilika som ska byggas i Tyresö.

Men om man får ta med sig hunden in i himlen vågar vårdföretaget Vardaga inte svara på. Däremot kan den få följa med till äldreboendet.

Del av vården

Det kan nämligen vara svårt för äldre som drabbas av svår demens att skiljas från sitt husdjur.

– Därför erbjuder vi dem som flyttar in på Villa Basilika att ta med sig hunden. Medarbetarna hjälper till med skötsel, mat och promenader. Det ger också möjlighet till motion och andra vardagsaktiviteter som stimulerar de boende, säger Christina Hinnas Selder, regionchef för Vardagas region Stockholm syd.

Det blir allt vanligare att äldreboenden har hundar som sällskapsdjur som del i vården. På just det här äldreboendet kommer det även att finnas ett hönshus i trädgården.

Färska ägg till frukost

– Här kan de boende gå in, se på hönsen och plocka färska ägg till en sockerkaka. Vi har goda erfarenheter av höns som djur i vården från flera andra av våra äldreboenden. Det väcker minnen och ger ro och harmoni att besöka hönorna, berättar Christina Hinnas Selder.

Nu ska vårdbolaget rekrytera hundintresserade och icke pälsallergiska medarbetare till boendet. Att pälsallergi skulle bli ett problem för de äldre som kommer att flytta in, tror regionchefen inte är något problem. Enligt Astma och Allergilinjen minskar allergiska besvär när man blir äldre.

– Jag har aldrig stött på en äldre människa som är allergisk mot hundar, säger Christina Hinnas Selder, som har arbetat med äldreomsorg i många år

Fakta

Villa Basilika

  • Villa Basilikan beräknas stå inflyttningsklart våren 2018
  • Det kommer bli 63 boendeplatser, fördelat på 3 våningsplan samt en souterrängvåning.
  • Boendet vänder sig till personer med demenssjukdom.
Källa: Tyresö kommun