Linn Reinius tillsammans med hundarna och boken som hon gjort både text och bild till. Foto: Jannie Flodman

Hundarna har ordet i Linns dikter

Linn Reinius är hundälskaren som släpper en diktsamling om hundar. Och givetvis figurerar hennes egna hundar i boken. "Den handlar om hundars sätt att uppleva världen", säger hon.

  • Publicerad 16:33, 1 sep 2021

Hundar påminner oss om värdet av att vara i nuet

Linn Reinius arbetar som scenograf och bildkonstnär. Men nu släpper hon en bok som handlar om hundar. Boken är en diktsamling om hundars perspektiv på tillvaron med tillhörande illustrationer. Hon är själv en trogen hundälskare och tillsammans med sin särbo har hon fyra stycken hundar.

–  Hundarna hjälper en att hålla igång. De uppmuntrar en och kommer och säger: "Är du här? Jag älskar dig!" Och de får en att komma ut och röra på sig även om det ösregnar eller snöar.

Känd från boken. Kosmos är två år gammal och händelser ur hans liv porträtteras flitigt i boken. Foto: Jannie Flodman

Hund en stund

Titeln på boken är "Tänk om jag vore en hund en stund - fyrbenta ögonblick tecknade för tvåbenta". Inspirationen till dikterna har hon hämtat från sitt eget liv som hundägare men också från vänner och bekantas liv.

–  Jag umgås mycket med hundar, man känner igen sig i dem och reflekterar över sig själv när man gör det. Även om hunden är olik dig själv skapar det rum där du kan få syn på dig själv ibland.

Linn tror vi har mycket att lära av hur hundar upplever saker som för oss människor kan verka triviala.

–  De påminner oss om värdet av att vara i nuet. "Titta vilken fin dag det är, vad gott det luktar, vad fantastiskt det är att vara i skogen, vad härligt det är att leka!"

Tre generationer. Både mormor, mamma, pappa och barnbarn finns i Linn Reinius lilla hundflock. Foto: Jannie Flodman

Oväntad valp

Linns hundar heter Misja, Nässla och Kosmos och hennes särbos hund heter Urho. De figurerar alla i boken och flera av situationerna som omskrivs är tagna direkt från verkligheten. Som den där gången Kosmos blev till i ett obevakat ögonblick under ett äppelträd.

–  Jag hade bara varit inne i badrummet någon minut men när jag kom ut såg jag Urho och Nässla under trädet i trädgården. De fick bara chansen en gång och det blev bara en valp. Men han var så fin så vi ville ha honom kvar.

Boken går att hitta på den vanliga näthandelstjänsterna för böcker.

Ett smakprov ut boken

Jag är hög på kortisol

jag lever i ett inre vrål

känner allt inom mig svälla

måste skälla skälla skälla.

Jag är svedd av kortisol

mitt inre är ett vidbränt hål

sårad av en inre läcka

vila vila minst en vecka.

Källa: Dikten "Amygdala Burnout" ur "Tänk om jag vore en hund en stund fyrbena ögonblick tecknade för tvåbenta" av Linn Reinius

Visa merVisa mindre