Linn Reinius arbetar som scenograf och bildkonstnär. Men nu släpper hon en bok som handlar om hundar. Boken är en diktsamling om hundars perspektiv på tillvaron med tillhörande illustrationer. Hon är själv en trogen hundälskare och tillsammans med sin särbo har hon fyra stycken hundar.

–  Hundarna hjälper en att hålla igång. De uppmuntrar en och kommer och säger: "Är du här? Jag älskar dig!" Och de får en att komma ut och röra på sig även om det ösregnar eller snöar.

Hund en stund

Titeln på boken är "Tänk om jag vore en hund en stund - fyrbenta ögonblick tecknade för tvåbenta". Inspirationen till dikterna har hon hämtat från sitt eget liv som hundägare men också från vänner och bekantas liv.

–  Jag umgås mycket med hundar, man känner igen sig i dem och reflekterar över sig själv när man gör det. Även om hunden är olik dig själv skapar det rum där du kan få syn på dig själv ibland.

Linn tror vi har mycket att lära av hur hundar upplever saker som för oss människor kan verka triviala.

–  De påminner oss om värdet av att vara i nuet. "Titta vilken fin dag det är, vad gott det luktar, vad fantastiskt det är att vara i skogen, vad härligt det är att leka!"

Oväntad valp

Linns hundar heter Misja, Nässla och Kosmos och hennes särbos hund heter Urho. De figurerar alla i boken och flera av situationerna som omskrivs är tagna direkt från verkligheten. Som den där gången Kosmos blev till i ett obevakat ögonblick under ett äppelträd.

–  Jag hade bara varit inne i badrummet någon minut men när jag kom ut såg jag Urho och Nässla under trädet i trädgården. De fick bara chansen en gång och det blev bara en valp. Men han var så fin så vi ville ha honom kvar.

Boken går att hitta på den vanliga näthandelstjänsterna för böcker.