Lukta och leta. Hundföraren Jannicke Jernström med Flatcoated Retrievern Spencer. Foto: Mikael Andersson

Hundar ska leta knark på skolorna

Sundbyberg stad ska öka tryggheten på kommunens skolor med ett nytt projekt, där hundar ska nosa upp droger och vapen. "Man är naiv om man tror att det inte finns" säger Schilling (S).

  • Publicerad 14:57, 14 apr 2022

Förra veckan visade hundförare från "Hundar söker" hur ett hundsök går till vid Sundbybergs stadshus. Staden planerar nämligen att införa det på kommunens skolor, för att få bort droger och vapen så eleverna känner sig trygga.

– Vi gör det här för en trygg och bra skola för att alla elever som går hos oss ska känna sig trygga när de kommer till skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

Finns det en problematik bland unga när det kommer till vapen och droger?

– Egentligen inte på skolorna. Men man är naiv om man tror att det inte finns.

Riktar sig till äldre

"Hundar söker" arbetar till störst del inom skola och omsorg med målet att främja en narkotika- och vapenfri miljö för barn och ungdomar. De besöker skolor runt om i hela landet, både högstadium och gymnasieskolor, men de vill även besöka lågstadieskolor.

Specialist. Spencer kan nosa sig till vapen och narkotika. Snart kan hundsök bli en del av det förebyggande arbetet på skolorna i Sundbyberg. Foto: Mikael Andersson

Sökning. Hundförare Jörgen Jonasson med schäfern Maxa under demonstrationen i Sundbyberg. Foto: Mikael Andersson

Hundföraren Jannicke Jernström berättar att det är nytt att skolor använder hundsök som metod.

– Vi fungerar som ett komplement till polisen. Enligt oss är det en ny typ av förebyggande insats med syfte att eleverna ska inse att det är nolltolerans i skolan mot droger och vapen, säger hon.

– Men det är nytt och jag förstår att folk är skeptiska i början, och det ska de få vara. Därför måste några gå i bräschen och våga börja för att andra ska våga hänga på.

Till demonstrationen hade Sundbyberg bjudit in skolor med högstadium och äldre elever.

Fynd. Hundarsöker.se arbetar till största del inom skola och omsorg med målet att främja en narkotika- och vapenfri miljö för barn och ungdomar. Foto: Mikael Andersson

Kommunstyrelsens ordförande. Peter Schilling (S), vill göra skolan tryggare för elever och vuxna. Foto: Mikael Andersson

– Vi riktar framför allt in oss på de äldre eleverna och kommer börja ett arbete tillsammans med både kommunala och icke-kommunala skolor. Det är viktigt att alla som arbetar med utbildning i Sundbyberg är på samma sida i det här, säger Peter Schilling.

Förebyggande syfte

Hundsök är en del i ett stort förebyggande arbete som kommunen gör mot kriminalitet och organiserad brottslighet. En trygg skola en viktig del i det arbetet, menar Peter Schilling.

– Vi anser att det är viktigt att genomföra ett synligt och konkret arbete, framför allt när man jobbar med ungdomar, säger han.

Däremot kommer det att dröja innan hundsök på skolorna blir verklighet då det är mycket som behöver säkerställas först. Det handlar framför allt om rutiner som ska sättas, som till exempel rapportering av fynd, information till elever och föräldrar samt samarbete med andra myndigheter.

Lösning. Kommunen ser allvarligt på problematiken med vapen och droger bland unga. Foto: Mikael Andersson

Då får hundsök göras

Enligt polisen regler får hundsök göras på skolor i förebyggande syfte när:

Eleverna inte är där.

Det ingår i skolans drogpolicy.

Det sker på skolledarens initiativ.

Källa: Lärarförbundets magasin Läraren

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbybergarnas tips på hur du räddar äktenskapet

Nyheter ✓"Ge varandra tid" ✓"Visa förståelse" ✓"Lyssna" I Sundbyberg tar äktenskapen slut snabbare än på andra håll i länet. Så hur undviker man skilsmässa? Mitt i tog sig ut bland folket och bad om de bästa relationstipsen.onsdag 25/5 11:12

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15