Davina McVey Gillian, verksamhetschef på Hufvudsta Gård, är bestört över det som hänt. Foto: Mostphotos

Hundar hetsades att bita häst blodig i Solna

Under söndagseftermiddagen blev en häst från Hufvudsta Ridskola oprovocerat attackerad när två killar hetsade sina hundar att bita djuret, rapporterar Aftonbladet. Attacken skedde vid Hufvudsta Gård och verksamhetschefen är mycket upprörd. – Det är förfärligt och jag känner mig bedrövad, säger Davina McVey Gillian.

  • Publicerad 06:58, 25 feb 2019

En häst i Solna blev allvarligt biten av två hundar som hetsades att attackera, enligt Aftonbladet. Det var en ryttare i tonåren som var ute och red på söndagseftermiddagen när två killar helt plötsligt började hetsa sin hund att bita och slita i hästens ben. Ryttaren föll av och hästen skenade hem till stallet. Ryttaren fördes till sjukhus men klarade sig bra –  det var hästen som ådrog sig de allvarligaste skadorna.

– Vi kan bara hoppas att det går bra och att skadorna inte är så omfattande att vi tvingas avliva den, säger Davina McVey Gillian, verksamhetsansvarig vid Hufvudsta ridskola till tidningen.

Försvann mot Västra skogen

De två okända gärningspersonerna som var i sällskap med hundarna försvann i riktning mot Västra skogen. Händelsen rubriceras som misshandel/skadegörelse.

– Vi vet inte om de har hetsat hundarna, det är lite för tidigt att säga innan vi tagit in några på förhör, säger Anna Westberg på polisens ledningscentral.

Ridskolans inlägg fått stor spridning

Polisen larmades ut men den initiala sökningen gav inget resultat. I sociala medier har nyheten fått liv och många är förfasade över det som hänt. Bland annat gick TV-4 profilen Marcus Oscarsson ut på sin Facebook och delade ridskolans inlägg om att polisen söker hundägarna.

Så här lyder ridskolans inlägg som redan delats över 11 000 gånger:

”Vi är arga o förtvivlade! Idag på eftermiddagen red en av våra elever ut på vår häst Hope. Under skritturen mötte ekipaget två killar med 2 svarta hundar. Det helt ofattbara hände nämligen att de hetsade upp sin hundar och släppte dem lösa på vår häst o ryttare. Ryttaren föll av och hästen for hem i sken med bitskador. Tack o lov attackerade inte hundarna tjejen som låg chockad på backen utan de for efter den skenande hästen. Hope står nu på kliniken och ska sövas och opereras imorgon. Ryttaren är förd till sjukhus, är chockad men mår så under omständigheter bra.
Snälla hjälp oss få fast dessa hemska människor! ni som har gjort iakttagelser i området kring Västra skogen, Hufvudsta gård och Hufvudsta centrum vänligen tipsa polisen.”