Mari-Anne Wiman (lila jacka) med hunden Birgitt och Benita Holmgren med hunden Totte. Foto: Anna Z Ek

Hundägare ska hjälpa polisen minska bostadsinbrott

Nu kan hundägare i området bli polisens extra ögon och öron under sina promenader. Polisen i Globen håller tillsammans med SISAB en kurs som ska lära hundägare vara uppmärksamma i sina bostadsområden. – Tanken är att minska bostadsinbrotten, säger Kerstin Malm som startat projektet.

  • Publicerad 12:24, 2 nov 2018

Polisen Kerstin Malm har länge varit engagerad i grannsamverkan och kom för några år sedan på idén att få med fler genom att hålla en kurs för hundägare.

Projektet döpte hon till NOS (Nos- och spaningspatrullen för aktiva hundägare), och den 14 november håller hon kurs för hundägare hos polisen i Globen.

– Jag tänkte att det finns massvis med hundägare som inte är med i grannsamverkan. De är ute och går varje dag, flera gånger om dagen, i ur och skur. Jag ville ta vara på det och be dem vara uppmärksamma. Tanken är att minska bostadsinbrotten, säger hon.

Mari-Anne Wiman med hunden Birgitt och Benita Holmgren med hunden Totte. Både Mari-Anne och Benita skulle gärna gå på en noskurs i Bagarmossen. Foto: Anna Z Ek

Få ”polisögon”

Till exempel kan man vara vaksam på personer som sitter i en bil på samma plats under lång tid och om någon kör förbi sakta och fotograferar.

– På kursen så får hundägaren lite mer ”polisögon”. De lär sig vilka signalement man ska vara uppmärksam på och vilka nummer de ska ringa bland annat, säger Kerstin Malm.

Positiva reaktioner

Kerstin Malm säger att folk brukar vara väldigt entusiastiska över NOS-kurserna och att intresset är stort. Mari-Anne Wiman och Benita Holmberg i Bagarmossen skulle båda vilja delta.

– Jag har hört talas om det och tänkte att min hund är för liten och kan bara söka godis. Men jag går jag gärna en noskurs. Man är ju ute en fyra fem timmar om dagen och ibland är vi en fem hundägare som brukar gå en runda tillsammans och då är vi ju många iakttagare, säger Mari-Anne Wiman med hunden Birgitt.

 

– Vi bryr oss verkligen om varandra och därför upptäcker vi saker som händer här. Jag brukar kontakta polisen om saker jag ser så jag går gärna noskursen, säger Benita Holmberg som ofta passar sin systers hund Totte.