Lena Wendin med hunden Kezo skulle kunna tänka sig att hjälpa polisen. Foto: Åsa Sommarström

Hundägare blir extra ögon och öron åt polisen

Inbrottstjuvar jobbar dygnet runt, och för att polisen ska få extra ögon och öron på stan så håller Kerstin Malm på Solnapolisen nu utbildningar för hundägare i Solna och Sundbyberg. Förhoppningen är att hundägarna kan hjälpa till att minska bostadsinbrotten genom att bli mer vaksamma när de är ute och går.

  • Publicerad 09:34, 11 jan 2018

För nästan exakt ett år sedan när Kerstin Malm promenerade till jobbet på polisstationen i Solna, så gick hon och funderade på hur hon skulle nå alla hundägare i Sverige för att få ta del av deras ögon och öron när de är ute på sina promenader.

– Jag har hållit på med grannsamverkan i Solna och Sundbyberg sedan 2000 och alltid sagt åt dem att ta vara på hundägarna som är ute och går flera gånger varje dag. Då slog det mig att jag borde skapa en separat kurs för hundägarna, berättar hon.

Projektet döpte hon till NOS (Nos- och spaningspatrullen för aktiva hundägare). I dag har närmare 200 hundägare gått utbildningen.

Den 17 januari håller hon kurs för hundägare i Solna och Sundbyberg och redan har över 50 anmälningar trillat in.

Ska få ”polisögon”

Under den två timmar långa utbildningen får hundägarna bland annat lära sig vad man ska tänka på och titta efter när man är ute och rastar sin hund.

 Syftet med kursen är ju att minska bostadsinbrotten, man kanske åker andra brott med av bara farten.

– De ska få lite ”polisögon”, det är så mycket som folk ser som går oss på polisen förbi eftersom man inte tänker på att tipsa om det, vilket man kan göra via polisens hemsida. Syftet med kursen är ju att minska bostadsinbrotten, men kanske åker andra brott med av bara farten, säger Kerstin.

Till exempel kan man vara vaksam på personer som sitter i en bil på samma plats under lång tid och om någon kör förbi sakta och fotograferar.

–Väldigt många är ute och rekar. Man ska lita på sin magkänsla och inte vara rädd att ringa 112 om man misstänker att det är något som inte står rätt till.

Lena Wendin från Råsunda som är ute och går med med hunden Kezo skulle kunna tänka sig att gå kursen.

– Det skulle passa mig. Jag och Kezo är ute omkring fem timmar om dagen, mest här i Sundbyberg. Jag ser saker ibland som jag reagerar på, klottrare och så. Jag brukar säga till direkt men nu har jag blivit avrådd från att göra det. Det skulle vara bra med ett direktnummer till polisen, säger hon.

NOS sprids ut i landet

Kerstin hoppas kunna hålla kurser varje månad i vår.

Så stort hade jag aldrig tänkt att det skulle bli.

Projektet kommer också att växa sig utanför kommungränserna, då polismyndigheten vill göra kursen till ett nationellt projekt och sprida det över Sverige. Redan nu har kommunpolisen i Vallentuna kopierat Kerstins kursupplägg och håller egna utbildningar.

– Så stort hade jag aldrig tänkt att det skulle bli, men jag är glad för det och hoppas att det gör att vi kan lösa fler brott, säger hon.

Fakta

Bra att notera om du stöter på en misstänkt tjuv

Skriv ned:

  • Klockslaget när du sett eller mött någon
  • Adressen för platsen
  • Åt vilket håll personen gick eller färdades
  • Utmärkande ansiktsdrag och kroppstyp

Bra att tänka på:

  • Tveka inte att söka ögonkontakt med främmande på gatan.
  • Säg hej och fråga om personen behöver hjälp.
  • Träffar du någon som har sett något, ta personens telefonnummer, alla är inte lika bra att höra av sig till polisen.
  • Är det akut – ring 112, annars mejla dina iakttagelser till polisen
Visa merVisa mindre