Hundbett. Det är inte hunden på bilden som förekommer i texten. Foto: Mostphotos

Hund bet kvinna, husse åtalas

En man i Bålsta åtalas för att hans hund bitit en kvinna.

  • Publicerad 11:11, 2 aug 2021

En 47-årig man boende i Bålsta åtalas för vållande till kroppsskada.

Enligt åtalet har mannen orsakat en kvinna sex sårskador, blånader, ömhet och smärta genom att inte ha tillräcklig kontroll över sin hund samt använt undermålig utrustning. Mannens bristande kontroll har lett till att hunden attackerat och upprepat bitit kvinnan. Händelsen inträffade den 4 januari 2021 vid Trastvägen i Bålsta.

Den bitna kvinna har begärt ett skadestånd på 5 341 kronor. Mannen nekar till brott.

Hundägarens ansvar

Svenska Kennelklubben upplyser att man som hundägare har ett strikt ansvar för de skador ens hund orsakar. Däremot behöver frågor om hundbett inte alltid bli en fråga för domstol utan kan bli en fråga för länsstyrelsen. Den som har problem med en farlig eller aggressiv hund kan höra av sig till länsstyrelsen. Det krävs ofta att det har inkommit fler anmälningar eller att hunden har skadat någon allvarligt för att länsstyrelsen ska kunna agera.

Hund kan omhändertas

Länsstyrelsen kan i vissa fall omhänderta hunden och genomför då ofta ett mentaltest. Mentaltestet avgör vad som beslutas härnäst. Länsstyrelsen kan besluta att utfärda föreläggande om koppel eller munkorg, att hunden ska omplaceras eller att hunden ska avlivas.

Ägare kan få hundförbud

Länsstyrelsen kan även besluta att en person ska få hundförbud, vilket exempelvis kan ske om en person använt en hund som vapen. Länsstyrelsen kan även omhänderta en hund av djurskyddsskäl. 

Vållande till kroppsskada

Den som av oaktsamhet orsakar annan person sådan kroppsskada eller sjukdom som inte är ringa, döms för vållande till kroppsskada eller sjukdom till böter eller fängelse i högst sex månader.
Källa: lagen.nu

Planen: Kommunen vill bygga LSS-boende på fotbollsplanen

Grannar kritiska: "De har inte gjort sin hemläxa" I norra Brunna vill kommunen att Upplands-Brohus ska bygga ett LSS-boende. Grannarna menar att dessa boenden både ska och måste byggas, men de frågar sig om Upplands-Bro gjort sin hemläxa gällande...fredag 24/9 18:04

Ansvarig politiker: ”Inget är klart”

Kommunen om LSS-planerna i Brunna. Socialnämndens ordförande Martin Normark (L) som är ansvarig för de eventuella planerna i Brunna vill framhålla att ingenting är klart.fredag 24/9 17:59