Hund bet ihjäl rådjur efter misstänkt viltolycka

Den senaste tiden har flera smitningsolyckor med vilt skett i Upplands-Bro. I måndags blev ett rådjur påkört och dagen efter dödat av en lösspringande hund.

  • Publicerad 11:18, 9 nov 2018

På tisdagsförmiddagen blev viltvårdaren Göran Nilsson uppringd av vittnen som sett ett rådjur bitas ihjäl av en lösspringande hund, vilket ubro.se tidigare rapporterat om.

Viltvårdaren larmar om smitningsolyckor

– Dagen innan fick vi in uppgifter om att ett trafikskadat rådjur rört sig i området, säger Albin Näverberg vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Tros ha blivit påkört

Rådjuret tros ha blivit påkört i en smitningsolycka på måndagen. Dagen efter blev det upptäckt av personal på en skola efter en utflykt i Gröna Dalen i Kungsängen.

– En okopplad hund tuggade på rådjurets bakdel samtidigt som det levde, säger Albin Näverberg och fortsätter:

– Det råder inget kopplingstvång just nu, men det känns inte bra att sådant här händer. Om olyckan anmälts från första början så hade rådjuret kunnat avlivas på ett humant sätt.

Ordet ”kopplingstvång” finns inte i lagstiftningen, men hunden måste hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt, enligt Naturvårdsverket.

Enligt Upplands-Bro kommuns lokala ordningsföreskrifter ska hundar hållas kopplade på offentlig plats.

Har ”strikt ansvar”

Om hunden inte går att fånga riskerar den att bli skjuten. Hundägare har ”strikt ansvar” för sin hund, vilket innebär att man kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45