BAJSHÖG? Hunden Syndra testade positivt för cannabis efter att ha käkat mänsklig avföring i Årstadal. Foto: Caroline Brandt/Lev Dolgachovj

Hund åt människobajs – blev hög

Hunden Syndra blev plötsligt dåsig, kisade med ögonen och verkade okontaktbar efter att ha ätit människobajs i Årstadal. Hos veterinären kom så chockbeskedet: jycken var hög på cannabis.

  • Publicerad 13:12, 20 aug 2018

Hon låg och dåsade i sängen, orkade knappt lyfta på huvudet, var okontaktbar och liksom kisade med ögonen

Det var under en söndagspromenad längs den vanliga sträckan förbi Årstadal som Caroline Brandts treåriga hund Syndra pep iväg en bit i skogen, bakom fotbollsplanen. Hunden var kopplad med långlina, så ägaren såg inte riktigt vad som hände. Men när Syndra väl kom tillbaka, kände Caroline hur hennes hund luktade bajs i munnen. Människobajs, närmare bestämt, enligt en tveklös Caroline Brandt.

Genom åren har hon lärt sig känna skillnader på olika lukter då det inte är ovanligt att Syndra, som är en flatcouted retriever – en ras känd för glupsk aptit – ätit allt från harbajs, hästbajs och till och med människobajs tidigare.

Men just den här måltiden skulle visa sig få konsekvenser. Väl hemma märkte Caroline hur Syndra började bete sig ... lite märkligt.

– Hon låg och dåsade i sängen, orkade knappt lyfta på huvudet, var okontaktbar och liksom kisade med ögonen. När hon väl reste sig var hon väldigt vinglig och loj. Jag tänkte att det var något neurologiskt och åkte in akut till veterinären, som genast ville göra ett drogtest, berättar Caroline.

"Aldrig sett en hund hög förut"

Själv var hon skeptisk till att Syndra skulle kunna ha fått i sig några drogsubstanser, men efter ett urinprov kom chockbeskedet: hunden var hög på cannabis. Något som förmodligen kom sig av att människobajset haft cannabis i sig, enligt veterinären.

– De sa att det var väldigt ovanligt men att det hänt någon gång tidigare. Själv blev jag jätteförvånad, men å andra sidan har jag aldrig sett en hund hög förut heller så jag tänkte inte ens tanken innan, säger Caroline.

Larmet: Unga köper knark på idrottsplatsen

Huruvida det går att bli påverkad av cannabis som kommit ut via avföringen tycks det råda lite delade meningar om. I en artikel från Aftonbladet beskrivs ett växande problem med hundar i Berlin som trippar efter att ha ätit människoavföring i parker där missbrukare håller till.

Men Maria Karlsson, överveterinär specialiserad på smådjur, har inte hört talas om något liknande fall i Sverige och säger att det låter mer troligt att hunden ätit just cannabis, och inte fått i sig den via mänsklig avföring.

Expert: "Inte omöjligt"

Joar Guterstam, beroendeläkare och forskare på Karolinska Institutet, avfärdar dock inte teorin om att hunden faktiskt kan ha blivit sekundärt drogpåverkad av bajset.

– Det är inte omöjligt. Oavsett om man röker eller äter cannabis så utsöndras metaboliter som kommer ut i avföringen, som fortfarande kan vara psykoaktiva och påverka nervsystemet hos nästa varelse som intar det. Hur känsliga hundar är för det är inte mitt fält, men det krävs att personen använt cannabis mycket intensivt för att halterna i avföringen ska bli tillräckligt koncentrerade, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I ett Facebook-inlägg i lokala områdesgrupper i Liljeholmen och Årsta har Caroline Brandt nu berättat om händelsen. I kommentarerna spekuleras det i att incidenten kan ha någon koppling till den rejvfest som pågick sent in på söndagsmorgonen vid Årstaviken. Caroline Brandt vill själv inte spekulera i sambandet, men är tacksam att det inte rörde sig om tyngre substanser. I dag väntas Syndra komma hem och vara helt återställd.

– Jag vet inte hur man blir av cannabis efteråt, hon kanske kommer vara lite bakis. Den här gången åt min hund upp allt men jag ser ofta människobajs i det området så jag vill uppmana andra hundägare att vara uppmärksamma när de promenerar där, säger Caroline.