Det var under onsdagen som kommunledningen i Hultsfred publicerade sitt öppna brev. Foto: Åsa Sommarström

Hultsfred till attack mot Täby: ”lurar flyktingar att flytta hit”

”Täby kommun lurade samhällets mest utsatta till en tillvaro med obefintliga förutsättningar”, skriver kommunledning i Hultsfred i ett öppet brev som attackerar Täby kommun.

  • Publicerad 11:51, 18 apr 2019

Dagens Nyheter berättade på onsdagen om Hultsfreds oväntade utspel mot Stockholmskommunen.

Bakgrunden till det öppna brevet som socialchefen Ann-Gret Sillén författat tillsammans med flera ledande politiker och tjänstemän i Hultsfred ska vara en familj som kom till Täby som kvotflyktingar i november 2018.

Enligt brevet ska familjen, med två föräldrar och fem barn, haft en svår boendesituation i Täby. Familjen bodde på ett före detta hotell i Täby när en kommunal boendekonsult erbjöd dem att flytta till en annan ort i Sverige. I Hultsfred fanns en ledig lägenhet som familjen erbjöds och tackade ja till, men detta utan att den nya hemkommunen visste något om det.

”Täby kommun lurade samhällets mest utsatta till en tillvaro med obefintliga förutsättningar”, skriver kommunledningen i brevet och fortsätter:

”När personal från Hultsfreds kommun fick reda på att familjen flyttat till kommunen hade de endast ett bord och fyra stolar i sin lägenhet. Föräldrarna och barnen sov på filtar på golvet.”

Ledningen i Hultsfred menar, enligt DN, att Täby kommun inte har tagit sitt ansvar gällande familjen.

I brevet ger Hultsfred även regeringen en känga, ”felet är regeringens, som inte har utkrävt samma ansvar från landets alla kommuner. Felet är Täby kommuns, som borde ha alla förutsättningar att ta ansvar men hänsynslöst och egoistiskt skjuter det ifrån sig.”

Claes Lagergren är socialchef i Täby kommun.

– Jag blir ledsen när jag läser det. Det är ett väldigt kraftfullt språkbruk. Hade det varit en skrivelse från en enskild medborgare i Täby så hade jag haft full förståelse för det, men jag har aldrig varit med om att företrädare för en kommun använder ett sådant språkbruk, säger han till DN.

Socialchefen säger att Täbys politiska ledning kommer att ta kontakt med Hultsfreds kommun efter påskhelgen.