Solna och Sundbybergs bibliotek arrangerade nyligen årets upplaga av Novellprisfesten, en skrivtävlan där ett 60-tal unga i åldrarna 12 till 20 deltog.

Totalt sex priser delades ut. I hedersprisklassen drog Hugo Hemgrens novell "Det löser sig" det längsta strået. Berättelsen om prepparen Veronicka vann juryns gunst med sina "fantasifulla liknelser, ett högt tempo och en stor dos humor".

– Det kändes roligt, det blev någon typ av bekräftelse på att man ändå är bra på att skriva, säger den 14-årige Ursviksbon efter segern.

Hur fick du idén att skriva om preppning?

– Jag har väl ganska länge känt att jag tycker om krisberedskap och prepping och sådana saker. Det är väl därifrån det kommit.

Vad grundar sig det intresset i?

– Det är väl just det här att man vet inte om man är trygg i samhället, för det kan när som helst hända nånting. Speciellt nu när det är krig och kärnkraft som stänger ner.

Vill bli ingenjör

Hans novell kom till i samband med en skoluppgift. Hugo var emellertid flitig med pennan redan före det.

– Jag har alltid gillat att skriva, redan i förskoleklass. Men jag känner faktiskt inte att det är ett kall att jag vill bli författare eller så.

I stället är det ingenjörsyrket som lockar i framtiden. Som hobby kan han dock tänka sig att syssla med skrivandet även fortsättningsvis.

– Det jag har fastnat för är gestaltningar, jag tycker att det är ganska underbart.

Har du något exempel?

Hugo nämner en formulering från sin prisade novell: "Asfalten skrek utan röst."

– Och jag minns en annan text som jag skrev, då jag tittade på en vägg och tänkte på väggarnas isolering och då blev det en gestaltning av det. Det kommer ganska mycket som det kommer.