Mikael och Hugo går över mållinjen under förra årets Stockholm Marathon. Foto: Läsarbild Privat

Hugo, 9, springer marathon – för femte gången

Team Nordmark förbereder sig i talande stund för sitt femte (!) lopp i Stockholm Marathon. Nu har pappa och son startat en stiftelse som ska arbeta för ett aktivt liv för alla människor – oavsett förutsättningar. – Vi vill visa att de här barnen också finns, säger Mikael Nordmark.

  • Publicerad 09:00, 27 maj 2018

Mitt i Täby har tidigare rapporterat om Team Nordmark och deras många projekt. Laget består av pappa Mikael och sonen Hugo, 9. För fem år sedan upptäckte Mikael Nordmark att sonen, som har en allvarlig hjärnskada, älskade att vara ute och springa med sin pappa.

Och nu ska de springa Stockholm marathon – för femte gången.

– Första loppet gick jättebra. Hugo njöt i fem timmar och det var en underbar upplevelse både för honom och mig, säger Mikael Nordmark.

Och sen gick det av bara farten. Året efter ösregnade det, men de slog sitt tidigare rekord. Sedan har tiderna bara förbättrats år efter år. I år är målet att nå målsnöret på under fyra timmar.

– Det kommer bli tufft, men vi har en specialbyggd vagn och dessutom rutin av att ha sprungit totalt 14 lopp tillsammans.

Bildat en ny stiftelse

Han säger att Hugo är en glad kille trots hans tuffa förutsättningar, som utöver hjärnskadan bland annat består av en synskada, epilepsi och andningssvårigheter. Inför årets Stockholms Marathon har de också bildat en ny stiftelse: Hugos Stiftelse. Den samlar in pengar för att bidra till ett aktivt liv för alla barn oavsett förutsättningar.

– Vi vill visa att de här barnen också finns. Barn som Hugo som behöver hjälp med allt i sin tillvaro. Jag vill också visa att de kan ha ett väldigt bra liv och att man som familj kan få tillvaron att gå ihop, trots att det kan vara tufft stundtals, säger Mikael Nordmark.