Huge kan sänka kraven på inkomst

Inkomstkraven för att få hyra en lägenhet i Huddinge är betydligt hårdare än i Stockholm. Nu ska fastighetsbolaget Huge se över sina krav på nya hyresgäster, efter beslut i kommunfullmäktige i förra veckan.

  • Publicerad 15:53, 3 nov 2015

I dag kräver det kommunala fastighetsbolaget att en hyresgäst ska ha 3,5 gånger årshyran i inkomst för att få skriva kontrakt. För studenter, pensionärer och personer med sjukbidrag ligger siffran på 2,8.

– Det har visat sig att de inkomstkrav Huge har är väldigt höga, och det har inneburit att folk som har betalningsförmåga har haft det svårt att efterfråga en bostad, säger Emil Högberg (S), kommunalråd.

Med dagens inkomstkrav krävs exempelvis en inkomst på 29 000 kronor i månaden för att få möjlighet till att hyra en tvårummare i Huges nya hus på Storvretsvägen i Skogås. Det kravet innebär att endast var femte kvinna i området skulle ha råd att flytta dit om chansen uppstod.

– Det är inte rimligt, säger Emil Högberg.

Men nu ser det ut som att det kan bli ändring på det. Socialdemokraterna har presenterat ett förslag om en genomgång av Huges inkomstkrav, som nu fått bifall i kommunfullmäktige.

Hur stor en eventuell sänkning blir är inte klart. I Stockholm ändrades kraven ordentligt vid årsskiftet. Tidigare krävdes tre gånger årshyran i inkomst, men nu behöver hyresgästerna bara ha 4 675 kronor kvar av inkomsten när hyran är betald, vilket är existensminimum. Ungdomar kan få lägenhet utan att uppfylla inkomstkraven med en kompletterande borgen.

– Bolagen i Stockholm har sänkt sina inkomstkrav rejält sedan maktskiftet. Huge har haft betydligt högre krav än de. Vi har ingen bestämd uppfattning om hur vi tycker att det ska se ut, men jag tycker att det som Stockholm har gjort är intressant, säger Emil Högberg.

När en sänkning av kraven kommer att ske är inte klart. I första hand ska en översyn av inkomstkraven ske.

– Det finns ingen tidsplan för när nya inkomstkrav kan börja gälla. Men vi hoppas att det går så fort som möjligt, säger Emil Högberg.