Fjolårets vårdkase. Elden som en gång gav Vårby sitt namn är hotad. Foto: Vårby-Fittja hembygdsförening

Huddinges symbol är hotad

Den 20-åriga traditionen med en brinnande vårdkase på Korpberget är hotad. Som en protestaktion tilldelas nu kommunens vårdkasebyggare ett pris från hembygdsföreningen.

  • Publicerad 11:30, 11 mar 2020

Sedan drygt 20 år tillbaka har det årligen brunnit på Korpberget i Vårby gård, när Vårdkasebyggarna rest en stor brasa. Det är Vårby-Fittja hembygdsförening som samarbetat med kommunens parkavdelning för att få ihop den eld som en gång gav orten Vårby sitt namn, eftersom det i forntiden var en varningseld längs Mälarfarleden mot Birka – och som i dag pryder kommunens logga.

Nu har Vårby-Fittja hembygdsförening bestämt att dela ut stipendiet Korpa Maja till kommunens vårdkasebyggare, för den mångåriga insatsen att sköta det praktiska med att samla virke och bygga brasan. Men i år är det inte givet att det blir något av det.

– Det tunga praktiska jobbet som kräver fordon har parkavdelningen skött. Föreningen har inga lastbilar eller folk som kan göra det arbetet, säger Björn Öijer som är ansvarig för Vårdkasen i Vårby-Fittja hembygdsförening.

Kanske läggs ner

Traditionen är ett kommunalt initiativ från början men i år är det oklart om kommunens parkavdelning kommer att kunna hjälpa till. Kommunalrådet Christian Ottosson (C) menar att han i dagsläget inte kan ge något tydligt svar i frågan.

– Jag hoppas kunna återkomma väldigt snart om det, säger han.

Vårby-Fittja hembygdsförening är i kontakt med kultur- och fritidsnämnden, som tidigare år stått för bidrag till marschaller och musikunderhållning. De är också i kontakt med bostadsbolaget Balder i hopp om att lösa situationen.

– Inom ett par månader ska vi få veta om vi får hjälp, annars blir det kanske nedlagt, säger Björn Öijer.

– Men det kommer ju massa folk varje år, nya och såna som sett det flera år tidigare så det finns ju en klar efterfrågan och önskan att det fortsätter. Intresset finns och intresset växer.