Folk vallfärdade till Huddinges naturområden under pandemin. Den största ökningen av antalet besökare skedde under 2021 – då gjordes 1,8 miljoner besök. Det är fler än Gröna Lund som hade 1,5 miljoner besök ett vanligt år före pandemin.

Det visar en besöksundersökning som nyligen presenterades.

– Vi har märkt av det dels på åtgången av ved som läggs ut vid grillplatserna, dels på sopor och nedskräpning. Det har varit väldigt mycket trafik till naturområdena och fullt på parkeringarna. Ibland kan det vara svårt att ta sig ut eftersom det är smala skogsvägar som snabbt blir igenkorkade och det är svårt att mötas på dem, säger Kristin Lundvall, ekolog och projektledare på Huddinge kommun.

Även om det leder till ökat slitage välkomnar man dock fler besökare.

– Det är jättebra att fler kommer ut i naturreservaten, de är till för både biologisk mångfald och friluftsliv. Vi får anpassa så att det inte leder till ökat slitage, till exempel genom att lägga ut spångar och marknadsföra mindre kända entréer. De flesta håller sig också till de markerade lederna, säger Kristin Lindvall.

Störst ökning i Paradiset

Störst var ökningen i Paradisets naturreservat där antalet besök ökade med 262 procent under 2019 till 2021.

Flest besök hade dock Orlångens naturreservat, som också är det största naturreservatet. Det följs av Gömmarens och Flemingsbergsskogens naturreservat.

– De ligger relativt nära bostadsområden, säger Kristin Lundvall.

De flesta besökarna i Huddinges naturreservat och friluftsområden under 2021 kom dock inte från Huddinge, utan från Stockholms stad. Det visar den mobildata som används som underlag till rapporten. Ett antal tusen besökare kom ända från Österåker, Vallentuna och Upplands Väsby.

Trenden verkar hålla i sig, kommunen märker av ett fortsatt högt tryck i naturreservaten.

– Under påsk var det jättemycket folk ute i Paradiset. Det motsvarade topparna som vi kunde se under pandemin. Och det är ett fortsatt hårt tryck på sopor och ved. Kanske har folk skaffat sig nya vanor, säger Kristin Lundvall.