Polisens tekniker går runt bland ruinerna. En hög med skrot är allt som finns kvar av det röda trähuset som var Huddinges äldsta skola.

– Jag är inte ett dugg förvånad, men jag är enormt bedrövad. Det var en så otroligt vacker byggnad, säger Lisa Wennersten, som bor i närheten och har engagerat sig i skolan.

Vi står intill avspärrningsbandet. I skogsbrynet står en gammal skinnsoffa och en bit bort den yngre skolbyggnaden från 1940-talet, nedklottrad och med plywoodskivor för fönstren.

Natten till den 4 november brann det i Beatebergs gamla skola. Branden var så omfattande att man beslutade att låta byggnaden brinna ner. Polisen misstänker att branden var anlagd och har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Natten till den 4 november brann det i Beatebergs gamla skola. Branden var så omfattande att man beslutade att låta byggnaden brinna ner. Polisen misstänker att branden var anlagd och har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Pekka Pääkkö

Der var natten till förra lördagen som Beatebergs gamla skola från 1909 brann ner till grunden. Två brandmän fick lättare brandskador vid släckningsarbetet och fördes till sjukhus. Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Skolan hade stått tom och övergiven i många år. Den senaste tiden förföll den allt mer.

– Det var sopor och sönderslagna fönster. Fönster och dörrar var öppna, jag tror att det bodde folk här inne. När jag gick upp på trappen tidigare i höstas och tittade in var det flaskor och glassplitter och det sprang råttor fram och tillbaka, berättar Lisa Wennersten.

Hon gjorde en anmälan till kommunen. Polisen har lyft de förfallna skolbyggnaderna på sina samverkansmöten med kommunen flera gånger de senaste åren. Redan 2018 fick kommunen in en anmälan om att byggnaden står och förfaller.

Hur har det kunnat bli så här?

Beatebergs gamla skola i vinterskrud – innan förfallet började.

Beatebergs gamla skola i vinterskrud – innan förfallet började.

Lisa Wennersten

Kommunen sålde fastigheten

Efter att skolbyggnaden stått tom i många år beslutade det kommunala bolaget Huge 2020 att sälja fastigheten.

– Båda husen hade stått tomma länge och var i dåligt skick. Huge kan inte ha en fastighet som vi inte kan hyra ut och inte får några intäkter för. Det drabbar hela bolaget och i slutändan är det våra hyresgäster som får betala för det, säger Ann-Marie Högberg (S), ordförande för Huge.

Hon var inte ordförande när fastigheten såldes, men satt i bolagets styrelse.

Ligger det inte i kommunens intresse att ha kvar historiskt värdefulla byggnader?

– Naturligtvis finns det ett sådant önskemål, men det får vägas mot andra intressen. Det sista året hade vi en driftskostnad på ett par hundra tusen kronor för något som inte användes. Det är inte hållbart.

Varför kunde inte någon kommunal verksamhet vara där?

– Jag kan inte svara på det, men jag vet att man försökte hitta hyresgäster utan att lyckas.

När en intressent hörde av sig och ville köpa fastigheten såldes den efter värdering för 11, 3 miljoner. Sverigedemokraterna ville att man skulle gå ut på den öppna marknaden, i övrigt var styrelsen enig kring försäljningen.

Den nya ägaren är Beateberg estate, med Alexander Östling, son till fastighetsmagnaten Wonna de Jong, som styrelseordförande. Beateberg estate har ansökt om rivningslov för den yngre skolbyggnaden, vilket kommunen avslagit. Beslutet har överklagats och ligger nu hos mark- och miljödomstolen.

Skolbyggnaden från 1944 är nedklottrad och har plywoodskivor för fönstren.

Skolbyggnaden från 1944 är nedklottrad och har plywoodskivor för fönstren.

Pekka Pääkkö

Beslut fem dagar innan branden

Kommunen startade ett tillsynsärende i augusti förra året och har gjort två besök i år, det första i våras.

– Då var det framför allt den nyare byggnaden som var mest förfallen, säger Morgan Sandall Svahn, bygglovschef i kommunen.

I oktober larmade polisen om att människor hittat vad de trodde vara minor på platsen och att de hade behövt åka dit och kontrollera att det inte var det. Polisen skrev i ett mejl till kommunen att det var fullt med skräp och raserade delar inne i byggnaderna, vilket lockar dit ungdomar.

Kommunen gjorde ett nytt tillsynsbesök den 25 oktober och bedömde då att läget var mycket allvarligt.

– Så sent som den 30 oktober beslutade vi att fastighetsägaren omedelbart måste stängsla in fastigheten så att ingen får tillgång till byggnaderna. Det har de inte gjort och de har inte återkopplat, säger Morgan Randall Svahn.

Så här såg det ut i tidigare i höstas.

Så här såg det ut i tidigare i höstas.

Jenny Dyrén

Annie Östlund (C), ordförande i bygglovsnämnden, anser att kommunen inte kunnat göra mer.

– Min bedömning är att vi har använt alla verktyg som finns och påskyndat processen. Det är fastighetsägarens ansvar att ta hand om sina byggnader och se till att de hålls i vårdat skick.

Mitt i Huddinge får ingen intervju med fastighetsägaren, men Jacob Sandberg, styrelseledamot i Beateberg estate, svarar i ett sms att det har varit omfattande skadegörelse på båda byggnaderna.  

”Vi har haft personal där för att renovera folkskolan. Personalen utsattes för hot och skadegörelsen har eskalerat. Därför var vi tvungna att avbryta renoveringsarbetet. Vi har polisanmält händelserna”, skriver han.

För Lisa Wennersten är det en sorg att Huddinges äldsta skola nu har gått upp i rök. 

– Det som retar mig mest är att man får sälja ut våra kulturminnen, vår historia. Nu har vi inget av det kvar i östra Huddinge.

Ljusmanifestation vid Beatebergs gamla skola i tisdags kväll.

Ljusmanifestation vid Beatebergs gamla skola i tisdags kväll.

Juha Vilppunen