Huddingepolisen störst i Sverige på Facebook

Huddingepolisens Facebooksida har nått 83 000 följare och är därmed störst i Sverige bland polisens lokala sidor. Eldsjälen Reine Berglund försöker svara på alla kommentarer. – Jag vågar inte räkna hur mycket fritid jag lagt på sidan, men det har blivit en hobby, säger han.

  • Publicerad 17:37, 11 dec 2019

Huddingepolisen har nu 83 000 följare på Facebook och har gått om hundenhetens sida. Bara polisens nationella sida är större. Igår firades det med tårta på lokalpolisstationen i Huddinge.

– Det är jättekul. Och en fin gest av chefen att bjuda på tårta. Även om jag var ledig och inte fick smaka den, säger polisinspektör Reine Berglund och skrattar.

Han kallar sig själv ”Mr Facebook” och under de åtta år som han hållit igång sidan tillsammans med sina kollegor har han blivit polisen Reine med hela Huddinge – och fler därtill.

Har funnits i 8 år

Att sidan skulle få ett sådant enorm genomslag kunde Reine inte ana när han började i december 2011. Då var det en order uppifrån.

– Vi skulle vara där invånarna finns och skapa bättre kontakt med dem. Jag hade knappt hållit på med Facebook privat. Vi fick ingen utbildning alls, det borde vi ha fått., säger Reine Berglund.

Han säger att det är han och YB Södermalm (Södermalmspolis med många följare på Twitter) som gjort flest klavertramp.

– Ett par veckor efter att vi börjat gjorde jag ett inlägg om ett hockeyderby och det blev en jäkla diskussion. Hade jag varit frisk i huvudet hade jag slutat då, men jag tyckte att det var häftigt. Jag såg potentialen och tänkte ”Oj, vad vi kan nå ut”.

Sedan dess läser han igenom texten flera gånger och överväger ordval. Ibland har han trampat snett, Huddingepolisen kritiserads av JO en gång för att en bild var för utpekande. Men han tycker också att det är viktigt att det inte blir för anonymt.

Reine Berglund är den som främst rattat Facebooksidan sedan starten 2011. (Bilden är från 2012). Efter årsskiftet kommer Huddingepolisen också att finna spå Instagram. Foto: Chris Andersson

Enormt genomslag

Reine förstod snabbt att en framgångsfaktor var att visa poliser på bild.

– Jag försöker tänka lite som ni gör. Skriver jag om skittråkiga grejer är det inte många som läser. Jag använder humor ibland, jag har lärt mig hur man ska göra för att fånga mångas intresse.

Det inlägg som nått flest var en bild på en kille endast iklädd kalsonger som – under en svensexa – satt fasttejpad med silvertejp på en stolpe på Huddingevägen. Det nådde 2,7 miljoner.

Vad är det som har gjort er sida så populär?

– Jag tror att det är en kombination av att vi har ett kontinuerligt flöde och att vi har en variation på inläggen. Sedan tror jag att dialogen är oerhört viktig. Vi svarar alla vi kan, det är det inte många som gör.

”Har blivit ett litet monster”

Reine ägnar en stor del av sin fritid åt att svara på kommentarer.

Nu kan folk reagera om de inte har fått svar på tio timmar. Vi har byggt ett litet monster som det gäller att vårda.

Reine Berglund, polisinspektör.

– Nu kan folk reagera om de inte har fått svar på tio timmar. Vi har byggt ett litet monster som det gäller att vårda.

Förutom att det tar mycket tid har det även haft ett tungt pris för Reine. Han har blivit hotad både via Facebook, brev och med en lapp direkt på ytterdörren för saker som han har skrivit..

Har det fått dig att tveka kring om du ska fortsätta?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag aldrig funderat på det. Det finns en gräns förstås, men det positiva har övervägt med råge.

Har räddat liv

Den absolut största delen av kommentarerna är positiva och ofta översköljs Huddingepolisen med kärlek i kommentarsfältet.

– En del tycks tro att Huddingepolisen är bäst i Sverige. De som är kritiska menar att vi bara skriver om vi gör bra, men vilket arbetsgivare gör inte det. Det är klart att vi vill göra PR för vårt arbete.

Reine tycker att sidan också har en samhällsnyttig funktion. Vid flera tillfällen har de med hjälp av Facebooksidan kunnat nyansera och dämpa oro. Och ibland har den haft livsavgörande betydelse.

– Den är till otroligt stor hjälp när någon är förvunnen. Vid ett fall var det helt avgörande. Den personen hade dött om det inte var för hjälpen vi fick in via vår sida. Det är häftigt.