Huddingelöparen som är snabbare än någonsin

Hanna Lindholm är 38 år och en bättre löpare än någonsin. Närmast väntar 10 000 meter i Europacupen i London, men det stora målet är att lyckas i maraton i friidrotts-EM i Berlin.

  • Publicerad 14:20, 8 maj 2018

Det är mycket nu för Hanna Lindholm.

I lördags blev hon tvåa på milloppet Kungsholmen runt och slog personligt rekord med en minut. Efter den starka insatsen blev 38-åringen uttagen att springa 10 000 meter i Europacupen i London den 19 maj.

– Jag har jobbat en hel del på snabbheten för att förhoppningsvis få ner tiderna även i maraton, säger Hanna Lindholm som tävlar för Huddinge AIS.

Den 2 maj kom det lika väntade som efterlängtade beskedet från friidrottsförbundet att hon är uttagen till maratonloppet i EM i Berlin. Maratonlöparnas kvalperiod gick ut först i söndags och förbundet har därför väntat med den officiella uttagningen.

– Jag klarade kvalgränsen till EM redan den 26 januari i Dubai där jag sprang på 2.36,02 som var nytt pers.

Ska slå Zürich

Lindholms nya pers placerar henne på 20:e plats i Europastatistiken.

– Kommer Hanna ner på tider kring 2.34-2.35 i EM kan det räcka till topp 12-15, siar Per Synnerman som är hennes tränare i Huddinge AIS.

Själv vill hon inte ha någon uttalad målsättning.

– Men jag siktar betydligt högre än för fyra år sedan i EM i Zürich. Då blev jag 42:a efter att ha fått beskedet om uttagningen sent.

Mycket kvar att ge

Att Hanna Lindholm som 38-åring är bättre än någonsin har två huvudförklaringar. Hon har varit skadefri i nästan två år och har kunnat träna bra. Och hon började springa sent i livet.

– 2010 började jag med motionslopp och först från 2014 satsade jag seriöst.

Så du har mycket utveckling kvar i kroppen?

– Ja, verkligen. Jag tänker inte på ålder.

Hanna Lindholm kommer inte att springa Stockholm marathon med tanke på EM-satsningen. Maratonloppet i EM avgörs den 12 augusti, samma dag som dottern Elina fyller 15 år.

– Jag vet inte om Elina följer med till Berlin, hon tycker inte det är så kul att titta på ett helt maratonlopp. Elina har själv friidrottat, men nu är det innebandy som gäller.

Tänker på OS i Tokyo

Frågan är vad som gäller för Hanna Lindholm de närmaste åren. Det finns en stor, stor utmaning drygt två år bort. Vi talar om OS i Tokyo.

– Visst finns tanken på att vara med. Men det är nog utopiskt eftersom kvaltiderna är otroligt tuffa.

Fakta

Först London, sedan Berlin

Namn: Hanna Lindholm.

Ålder: 38 år.

Bor: I Farsta med 14-åriga dottern Elina. Uppvuxen i Västerhaninge där hon bodde tills för tre år sedan.

Aktuell: Springer 10 000 meter i Europacupen i London den 19 maj. Uttagen till maratonloppet i sommarens EM i Berlin.

Klubb: Huddinge AIS.

Visa merVisa mindre