Huddingelärare ger ut barnbok om tandtroll

Hur får vi små barn att förstå grejen med tandborstning? Den 1 februari släpper Huddingeläraren Elin Engström Mikalides en barnbok om tandtroll. Boken är baserad på hennes egen son Elias och utgår från verkliga situationer.

  • Publicerad 14:00, 25 jan 2018

Berättelsen i ”Elias och jakten på tandtrollen” som Elin Engström Mikalides skrivit, baseras på tandborststrider med egna sonen Elias. Han började som många små barn ifrågasätta tandborstandet.

– Han förstod inte varför han skulle borsta tänderna. Det är många föräldrar som har svårt att få barnen att göra det. Jag vill skriva böcker som man kan diskutera med barnen, säger Elin som är lärare i svenska och svenska som andraspråk.

Jakt på tandtrollen

”Elias och jakten på tandtrollen” handlar om en pojke som inte vill borsta tänderna. Hans pappa säger att om han inte gör det kommer tandtrollen. Så inleds en jakt på tandtrollen. Boken som kommer ut den första februari är andra delen i Elins serie om Elias.

– Serien om Elias började med att jag skulle berätta en godnattsaga för Elias. Men det blev en saga som Elias i princip kom på och som han själv är med i. Sedan berättade jag den för min man, som tyckte att jag skulle skriva den.

Elin började skriva när hon var ledig. Hon hittade illustratören Ida Linde som hon jobbar med i Eliasböckerna. Idag har Elin gett ut flera böcker i olika genres och för olika åldrar. Hon och hennes man har ett bokförlag ihop där böckerna ges ut.

Bildlärare på Vårbyskolan

Elin arbetar heltid som bildlärare på Vårbyskolan i Huddinge. Hon tror inte att så många på skolan vet att hon skriver böcker. Men hon har hört av tio-åringarna att det är kö på hennes böcker i biblioteket.

Vad har du för förväntningar på utgivningen av nya boken?

– Jag vet inte riktigt, säger hon med blygsamhet i rösten, men den första Eliasboken använder flera förskolor i sin pedagogik. Förskolelärare säger att det går bra att prata om den med barnen.