Akira Yoshino svara på elevernas frågor på Huddingegymnasiet. Foto: Stefan Källstigen

Huddingegymnasiet fick besök av Nobelpristagare

Nobelpristagarna i kemi Akira Yoshino och Stanley Whittingham besökte Huddingegymnasiet på torsdagen. Forskarna hade nästan rockstjärnestatus och stämningen var entusiastisk. – Det är så häftigt att de kom just hit till Huddinge och vår skola, säger Ana Cvijetic.

  • Publicerad 16:22, 12 dec 2019

Nobelpristagarna Akira Yoshino och Stanley Whittingham står omgivna av glada elever. Det tas bilder och några tar i hand med pristagarna.

– Jag ska aldrig tvätta handen mer, säger en tjej och skrattar.

På torsdagsmorgonen gästade två av de tre Nobelpristagarna i kemi Huddingegymnasiet. 97-årige John Bannister Goodenough, som är den tredje kemipristagaren, är inte med vid besöket. Forskarna prisas för utvecklingen av litiumjonbatteriet, som bland annat används i mobiltelefoner.

Elever som går natur- och teknikprogrammet fick komma och lyssna. Först höll pristagarna ett föredrag och sedan var det frågestund.

Stjärnstatus. Stanley Whittingham, Nobelpristagare i kemi, blir fotograferad med elever från Huddingegymnasiet. Foto: Stefan Källstigen.

Fick ställa frågor

– Wow, det var väldigt inspirerande! Det är så häftigt att de kom just hit till Huddinge och vår skola, säger Ana Cvijetic.

Tillsammans med Othniel Sintim och Alaa Danil fck hon representera de andra eleverna och ställa frågor till pristagarna.

De frågade bland annat hur forskarna behåller motivationen, om de gjort misstag, vilka forskningsområden de tror är heta i framtiden och om de bästa stunderna under forskningen.

Den sista frågan fick de båda pristagarna att fnissa.

– Det har varit ganska många under 50 år, säger Stanley Whittingham.

– För mig var det i förrgår när vi fick motta Nobelpriset, säger Akira Yoshino.

De fick också frågan om det finns någon nackdel med deras uppfinning.

– Fråga er lärare. När jag går in på en restaurang och ser en hel familj som är uppslukade av sina mobiltelefoner istället för att prata med varandra, kan jag tycka att det gör det, säger Whittingham och skrattar.

Othniel Sintim var en av tre elever som fick ställa frågor till pristagarna. Han går tredje året på naturprogrammet. Foto: Stefan Källstigen.

Inspirerande möte

De båda pristagarna talade om vikten av fantasi, att gå sin egen väg och göra det man tror på och brinner för.

– Det var väldigt inspirerande att träffa dem. Allt går om man bara jobbar och jobbar, säger Ana Cvijetic.

– Ja, man måste tro på sin dröm och hålla fast vid den, säger Othniel Sintim.

Och de har drömmar som de vill förverkliga. Ana vill forska inom läkemedel, Othniel vill bli narkosläkare och Alaa vill bli datorutvecklare.

Othniel Sintim, Ana Cvijetic och Alaa Danil var peppade och inspirerade efter mötet. Foto: Stefan Källstigen.

Samarbete med Karolinska och KTH

Även rektorn mats Johansson var mycket nöjd med besöket.

– Att Huddignegymnasiet blev utvald som enda skola i Sverige är väldigt roligt. Det var Kungliga vetenskapsakademien som kontaktade oss i våras.

Att skolan blev utvald tror han kan bero på att de har samarbete med Karolinska och KTH.

– Det här betyder väldigt mycket för eleverna och deras motivation. Det är inte lätt att få dem att sitta still i två timmar annars, men är de tillräckligt intresserade går det bra.

Fakta

Belönas för utveckllingen av mobilbatteriet

2019 års Nobelpris i kemi belönar utvecklingen av litiumjonbatteriet. detta lätta, laddningsbara batteri används i dag i såväl mobiltelefoner och telefoner som elbilar. det kan också lagra stora mängder energi från sol och vindkraft och möjliggör ett fossilfritt samhälle.

 

Källa: Kungliga vetenskapsakademien