Skapaskolans sjuor. Ylva Envall, Karla Forssblad, Hassan Mahdi, Paulina Metto, Leona Nyman Strachal, Märta Nygren och Wilma Andersson är några av de som driver kampanjen. Foto: Claudio Britos

Huddingeelever: Vi ska rädda hajarna

Med debattartiklar, en insamling, en kampanj i sociala medier och en adoption ska sjuorna i Skapaskolan rädda den utrotningshotade hajen.

  • Publicerad 11:57, 19 sep 2019

Under första dagen fick sjuorna i Skapaskolan in över 1 000 kronor till sin kampanj #savetheshark. Hela klassen på över 40 elever är engagerad och har delats upp i olika ansvarsområden.

Läraren Maria Wiman står framför klassen och sammanfattar läget.

– Vi har redan kontaktat media, vi har gjort mängder med roliga memes, Instagramkontot bara växer, vi har börjat leta sponsorer, insamlingen är igång. Och här har jag fixat lite kuvert så att ni kan skicka brev till very important people, typ Stefan Löfven, säger hon innan klassen splittras i sina olika kampanjgrupper.

Varför vill ni rädda just hajen?

– Folk vill bara rädda de söta djuren, typ pandor och sköldpaddor. Men det är inte bara söta djur som gör skillnad i naturen, säger Ylva Envall, som är ansvarig för kontakt med medier.

Alla i klassen bidrar med olika saker. Vissa gör illustrationer, några ringer in sponsorpengar och några skapar memes. Foto: Claudio Britos

Hotas av utrotning

Hajen är bland annat viktig för att den upprätthåller friska ekosystem i haven.
I förlängningen kan hajdöden leda till en över­konsumtion av alger när hajens bytesfiskar blir fler, berättar eleverna. Det i sin tur leder till att mindre syre produceras och mindre koldioxid binds i haven.

Många hajarter hotas i dag av utrotning. Hajen fiskas eftersom hajfenan ses som en delikatess i många delar av världen.

– Om hajarna fortsätter att utrotas då kan det bli syrebrist på jorden. Det är egentligen bättre för planeten om husdjurskatter dör än hajar, säger Märta Nygren.

Ska adoptera en klasshaj

Deras mål är att sprida kunskapen om att hajens betydelse för människan och på så sätt få färre att välja haj på tallriken. De ska också bidra med pengar till WWF och adoptera en klasshaj.

Elevernas nya lärare Maria Wiman har figurerat i den här tidningen tidigare, eftersom hon utövar det hon kallar ”värdeskapande lärande”. Hon uppmuntrar sina elever att ta sitt skolarbete ut i verkligheten och försöka påverka på riktigt.

– Först tänkte vi att det bara skulle bli tramsigt, typ att bara våra föräldrar skulle tycka det var lite gulligt.

Tror ni att ni kommer kunna göra skillnad på riktigt?

– Det har gått knappt en vecka och nu sitter en journalist och intervjuar oss. Så ja, det känns ändå som att vi gör någonting. Om det inte går bra så kommer vi åtminstone ha samlat in pengar till WWF, säger Märta Nygren.

Stötta kampanjen

Vill du veta mer om klassens kampanj eller skänka en slant?

Blogg: savethesharksfish.wordpress.com

Sociala medier: savethe­sharks.now

Visa merVisa mindre