Allt fler kör miljöbilar i Huddinge. Arkivbild. Foto: Mitt i

Huddinge landets näst bästa bilkommun

Huddinge hamnar på andra plats i ”Årets bilkommun 2017”. Undersökningen rankar alla landets kommuner baserat på bilisternas klimatpåverkan.

  • Publicerad 11:31, 3 jan 2018

Huddinge parkerar på andra plats efter Solna i en rankning av Sveriges samtliga kommuner när det gäller bilisters klimatpåverkan.

Det är Circle K (före detta Statoil) som ligger bakom denna rankning som företaget gör för sjätte året i rad. I fjol hamnade Huddinge på 19:e plats så årets placering är ett rejält lyft.

0,35 bilar per invånare

Det är flera faktorer som vägs in i denna rankning. En är bilar per invånare, och i Huddinge är antalet bilar per invånare 0,35. För hela landet är siffran 0,48.

Undersökningen visar också att Huddingeborna minskade bilkörningen under 2016. Jämfört med 2015 handlar det om 18 mil mindre körsträcka per bil.

22 procent nya miljöbilar

Bilisterna i Huddinge använde i genomsnitt 819 liter bensin och diesel under 2016. Riksgenomsnittet var 869 liter.

Antalet nya miljöbilar i Huddinge uppgick under januari till september 2017 till 22 procent av nyregistrerade bilar. Riksgenomsnittet var 16,5 procent.

Fakta

Solna i topp, Älvdalen jumbo

De tio högst rankade kommunerna i undersökningen ”Årets bilkommun 2017” är i tur och ordning Solna, Huddinge, Nacka, Sundbyberg, Tyresö, Nyköping,  Uddevalla, Gullspång, Vänersborg och Västerås.

Längst ner på listan finns Nordmaling, Laxå och jumbon Älvdalen. Som kuriosa kan nämnas att endast en procent av nyregistrerade bilar i Älvdalen var miljöbilar.