Minns ni förra årets turer kring snöröjningen? Vi kör en liten snabbrepetition.

Kommunalrådet Christian Ottosson (C) avbröt upphandlingen i september. Bara två anbud hade kommit in och de bedömdes vara alldeles för dyra.

Två höga förvaltningschefer fick sparken, dels på grund av den här upphandlingen, dels på grund av hur tidigare upphandlingar skötts.

https://www.mitti.se/nyheter/huddinge-star-utan-avtal-for-snorojning-i-vinter/lmsjd!7060555/

Den 10 oktober förra året beslutades om att göra en ny upphandling. Den här gången handlade det om en direktupphandling och enbart för vintern 2019-2020. Motiveringen till direktupphandlingen var att snöröjning är en samhällsviktig funktion och att det var synnerligen brådskade eftersom kommunen riskerade att stå utan snöröjning.

"Undantag inte motiverat"

Upphandlingen som inte annonserades ut uppgick till 26 730 000 kronor.

Fyra anbud kom in och två entreprenörer fick dela på snöröjningen i Huddinge. I slutet av oktober hade kommunen ett nytt avtal.

https://www.mitti.se/nyheter/huddinge-har-skrivit-avtal-for-snorojning-i-vinter/lmsjB!7229855/

Konkurrensverket anser att kommunen har gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling, eftersom omständigheterna inte motiverar ett undantag från annonseringsskyldigheten på grund av synnerlig brådska.

Kan få böta två miljoner

Myndigheten påpekar att det är kommunens eget agerande som gjort att man hamnat i den stressade situationen.

– Undantaget för synnerlig brådska får enbart användas under mycket särskilda förutsättningar. Det är viktigt att en upphandlande myndighet på grund av sitt eget agerande inte försätter sig i en sådan situation att utrymme saknas för att genomföra väl planerade inköp, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket yrkar nu på att kommunen ska betala två miljoner kronor i böter.

"Kostnadsbesparing på 20 miljoner"

Ansvarigt kommunalråd Christian Ottosson (C) tycker att Konkurrensverket har fel i sin bedömning.

– Vi hade en öppen upphandling i den första omgången, men vi hade inte hunnit göra det i den andra. Då hade inte Huddingeborna fått någon snöröjning och det är en samhällskritisk verksamhet. Även om vi landar i en bot på 2 miljoner måste man ställa det mot en kostnadsbesparing på minst 20 miljoner som vi gjorde genom att avbryta den första upphandlingen, säger han.

Men är det inte kommunens ansvar att se till att man inte hamnar i en sådan situation?

– Ingen kommun ska hamna i en situation där man upphandlar vinterns snöröjning samma höst, det är oacceptabelt. Det är därför vi har nytt ledarskap, ny struktur för stadsmiljöavdelningen och nya avtal.