Huddinge har kartlagt sina kyltorn

Huddinge har som en av de första kommunerna i Stockholms län tagit reda på var i kommunen det finns kyltorn.

 • Publicerad 16:02, 27 sep 2018

Mitt i:s avslöjade i april i år att åtta smittades och fyra avled efter att legionella spridits från ett kyltorn i Kista.

Mitt i gjorde också en kartläggning över vilka kommuner som efter avslöjandet hur många inventera kyltorn som finns i kommunen.

Det visade sig att ingen av Stockholms läns 26 kommuner hade koll på hur många kyltorn som finns eller var de finns i kommunen.

Hälften av Stockholms läns kommuner svarade då att det skulle inventera kyltornen i kommunen eller vidta andra åtgärder.

Huddinge hittade 12 kyltorn

Nu har Huddinge kommun kartlagt kyltornen och hittat totalt tolv kyltorn hos olika typer av verksamheter.

– Eftersom det inte krävs någon anmälan för att installera ett kyltorn, så hade vi inget register över kyltorn i kommunen. Vi valde därför att genomföra en undersökning bland företag och andra verksamheter i Huddinge, säger Staffan Stafström, miljöchef på natur- och byggnadsförvaltningen på Huddinge kommun.

De frågade 215 verksamheter, fastighetsägare och kylföretag i kommunen och en majoritet av dem har svarat. Samtliga verksamheter uppger att de har service- och provtagningsrutiner för kyltornen, enligt Staffan Stafström.

Kan finnas fler kyltorn

Det går dock inte att utesluta att det fortfarande finns kyltorn som kommunen inte har kännedom om, men bedömningen är att kommunen nu har en god bild av hur många kyltorn det finns i Huddinge.

De kyltorn som hittats under inventeringen kommer fortsättningsvis att ingå i kommunens ordinarie tillsyn. Detta för att följa upp att service, rengöring och provtagning utförs regelbundet, och därmed minska risken för legionellautbrott.

– Inventeringen har också inneburit att vi nu har en etablerad kontakt med de företag och verksamheter som har kyltorn och kunskapen om hur kyltorn ska hanteras har också ökat, vilket är positivt, säger Staffan Stafström.

Stockholms stad har också inlett arbetet med att inventera kyltorn, något som Mitt i har berättat om tidigare.

Fakta

Ska inventera eller vidta andra åtgärder

Botkyrka – ska prioritera att inventera kyltorn (kommens fastigheter har inte med övriga vet de inte om det har eller inte).

Huddinge – ska försöka revidera 2018 års tillsynsplan för prioritera kyltorn i den. Om nämnd inte nämnden reviderar planen ska man föreslå att kyltorn ingår i tillsynsplanen för  2019.

Lidingö – planerar att göra en inventering.

Nykvarn –  eftersom det nu har uppmärksammats att kyltorn kan sprida legionella kommer vi att lägga till i tillsynsplanen att eventuella kyltorn ska inventeras och inspekteras.

Sigtuna – ska ta upp frågan till diskussion med anledning av granskningen.

Stockholm – ska inventera kyltoren.

Södertälje –  miljökontoret har startat ett inventeringsärende.

Vallentuna – ska notera om vilka som verksamheter som har kyltorn vid inspektioner.

Värmdö – ska prioritera att inventera.

Totalt ska nio kommuner inventera eller vidta andra åtgärder mot kyltornen.

Ska eventuellt inventera 2019

Järfälla – ska eventuellt inventera dock tidigast 2019.

Salem – inte under 2018.

Solna – ska ev prioritera inventering 2019 (känner till två kyltorn i kommunen).

Sundbyberg – ska se över behov att inventera kyltorn dock tidigast 2019.

Upplands-Bro – ska prioritera inventering.

Österåker – kanske kan komma att inventera 2019 (planerar under majmånad).

Totalt ska sex kommuner eventuellt inventera kyltorn under 2019.

Ska inte inventera

Danderyd –  avvaktar på rekommendationer kring inventering och kontroll av kyltorn. Förordas inventering kommer detta att prioriteras.

Ekerö –  vi har inte för avsikt att prioritera en sådan inventering men vi har ställt frågan till kommunens fastighetskontor om det finns kyltorn på deras fastigheter.

Haninge – ska inte inventera.

Nacka – ska inte inventera.

Norrtälje – ska inte inventera.

Nynäshamn – ska inte inventera, men följer kunskapsläget.

Sollentuna – avvaktar på skarpare regler och vägledning.

Tyresö – ska inte inventera.

Täby – ska inte inventera.

Upplands Väsby – ska inte inventera.

Vaxholm – ska inte inventera.

Totalt väljer elva kommuner att inte inventera kyltorn.

Visa merVisa mindre

Fakta

Detta har hänt

 1. I somras smittades åtta personer av legionella. Fyra av dem dog.
 2. De smittade var utspridda geografiskt – i Kista, Tensta, Rinkeby och Sollentuna. Därför dröjde det innan myndigheterna förstod att de var smittade av samma källa.
  Först efter sjätte fallet informerades vården om det pågående legionellautbrottet. Efter det smittades ytterligare två personer – båda överlevde.
 3. Samtidigt sökte man med ljus och lykta efter smittkällan. De smittade hade inte rört sig på samma platser. Man började förstå att smittan var luftburen.
 4. Ändå valde myndigheterna att inte varna allmänheten – för att inte ”skrämma upp en hel stadsdel”.
 5. Den 9 oktober hittades smittkällan – ett kyltorn på ett tak i Kista. Kyltorn används för att kyla till exempel industrier och köpcentran. En del av kylvattnet förångas och sprids för vinden.
 6. Kyltornet i Kista stängdes av och sanerades – men det finns hundratals andra kyltorn i Stockholm. Under sökandet hittades ytterligare ett kyltorn med legionella. ”Sannolikt finns det fler” säger Charlotte Larsson, miljöinspektör.
 7. Nu ska alla stadens kyltorn kartläggas så att smittspårningen går snabbare nästa gång.
 8. Detta är det dödligaste legionellautbrottet i svensk historia. Men allmänheten fick aldrig veta vad som hade hänt. Inte förrän Mitt i:s reporter Johanna Edström grävde bland kommunala handlingarna.
 9. Först vägrade ansvariga svara på hur det hade gått för de smittade. Sen gjorde de helt om och berättade som det var.
 10. ”Flera har dött, det kunde kanske jag också ha gjort. Varför berättade ingen att smittan spreds?” undrar Hans som smittades. Det berättar han i en intervju med Mitt i.
 11. Efter Mitt i:s gräv har frågan lyfts till regeringen som utreder eventuell anmälningsplikt för kyltorn med krav på egenkontroll.
Visa merVisa mindre