Vision. Så här vill fastighetsbolaget Fabege att framtidens Flemingsberg ska se ut. Foto: Fabege AB

Huddinge ger sig in i dragkampen om Sida

I dag gav sig Huddinge kommun in i dragkampen om biståndsmyndigheten Sida. Tillsammans med fastighetsbolaget Fabege vill politikerna i Huddinge göra den nya affärsstaden i Flemingsbergsdalen till Sidas nya hem.

  • Publicerad 14:09, 3 jul 2020

Efter beskedet att biståndsmyndigheten Sida utvidgar sitt sökande efter lokaler till ett nytt huvudkontor var bland annat Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr snabbt ute och föreslog en flytt till Tensta gymnasium.

Nu ger sig även Huddinge kommun in i matchen.

Sida: Lagen tillåter inte nybygge i Botkyrka

Tillsammans med fastighetsbolaget Fabege välkomnar kommunstyrelsens ordförande, Daniel Dronjak (M), och kommunalrådet i opposition, Sara Heelge Vikmång (S), myndigheten till den nya täta affärsstaden som har börjat utvecklas i Flemingsbergsdalen.

Socioekonomisk utveckling

"Läget är perfekt för att stärka den statliga närvaron och bidra till god socioekonomisk utveckling i Stockholmsregionen", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Sidas vision om varje människas rätt och möjlighet att leva ett värdigt liv genom att minska fattigdomen kommer att välkomnas i området och lokaliseringen kommer att bidra till utvecklingen av en hållbar stadsdel. Här finns boende, studenter, forskare, civilsamhälle och föreningsliv med internationellt och lokalt perspektiv, säger Sara Heelge Vikmång i pressmeddelandet.

Gav upp om Botkyrka

Sidas ursprungliga uppdrag från regeringen var att hitta ett nytt huvudkontor i Botkyrka. Men för några veckor sedan utvidgade Utrikesdepartementet uppdraget till att gälla även utanför Botkyrka, eftersom Sida menade att de uttömt alla möjligheter och inte hittat ett bra alternativ.

Östlin (S) riktar syrlig kritik mot Sida

Botkyrka kommun är däremot av en annan uppfattning och menar att myndigheten skulle kunna bygga en ny byggnad för sitt huvudkontor. Bland annat har Alfa Laval-området i Tumba lagts fram som ett alternativ.

Ny affärsstad

Tidigare i år klubbade Huddinge kommun ett nytt planprogram som ska möjliggöra den fortsatta utvecklingen mot en affärsstad av internationellt snitt, med skyskrapor och plats för 5 000 bostäder och 35 000 arbetsplatser.

Först ut i den fortsatta utvecklingen blir nationalscenerna Operan och Dramaten, som ska flytta sina verkstäder och ateljéer till nybyggda lokaler i Flemingsbergsdalen. Detaljplanen som ska möjliggöra det bygget är nu ute på samråd och bygget väntas kunna starta 2022.

– Flemingsberg är mitt i en spännande fas av stark utveckling som Fabege vill vara en självklar del av. Stadsdelen länkar samman flera högskolor och högre forskning med ett levande gatuliv och ständigt större utbud av fastigheter för bättre boende och mer attraktiva arbetsplatser. Om Sida väljer Flemingsberg för sin framtida placering får myndigheten i Fabege en engagerad partner som tror på södra Stockholms framtid, säger Fabeges vd Stefan Dahlbo, i pressmeddelandet.

Vision. Det är så kan den nya byggnaden i Flemingsberg ska se ut. Foto: illustration: Strategisk Arkitektur