Huddinge får egen vårsalong

Konstföreningarna i Huddinge drar igång en jurybedömd vårsalong där alla Huddingebor får chansen att ställa ut. Kända konstprofiler sitter i juryn.

  • Publicerad 16:33, 28 okt 2017

Har du någon gång besökt Liljevalchs vårsalong på Djurgården? Kanske har du närt en dröm om att en gång få ställa ut där. Kanske har du rent av skickat in bidrag, men fått nej? Nu har du som bor i Huddinge en alldeles ny och exklusiv chans att få ställa ut på vårsalongen – i Huddinge.

För första gången anordnar konstföreningarna i Huddinge en vårsalong, där bidragen bedöms av en jury bestående av välrenommerade konstnärer – alla med anknytning till Huddinge eller Södertörn.

– Jag hoppas att vårsalongen ska generera att fler bli inspirerade och känner att det vore kul att börja måla. Jag visste inte om att man kunde bli konstnär när jag var liten, säger konstnären Helen Billgren, som bland annat suttit i juryn till Liljevalchs vårsalong.

Hon är själv Huddingebo på deltid sedan 1988 och tillbringar mycket tid i stugan i Gladö Kvarn. Där bor hon granne med Huddinge Kulturhus ordförande Anders Karlsmark, som även han sitter i juryn.

– Jag har ju jobbat mycket med musik, men går mycket på utställningar och tycker verkligen om konst. Jag ser kanske på konsten med ett annat öga och bidrar med en annan infallsvinkel, säger Anders Karlsmark.

– Det är alltid bra att komplettera med ett annat perspektiv, säger juryns tredje medlem, måleriprofessorn Max Book.

Han har suttit i ett tiotal olika konstjurys, bland annat i grannkommunen Haninge, där han bor. Han berättar att man ibland får se bortom motivet när man bedömer amatörers konst.

– Man får titta på hur linjerna är gjorda och hur konstnären behandlar formen. Det blir mycket en fråga om handlaget. Det är roligt att sitta i sådan här jury, man ser lokala avvikelser och får ett begrepp om hur konsten uppfattas av verkligheten. Trender smittar också av sig hos amatörer och man ser små tecken, det är spännande, säger Max Book och får medhåll av Helene Billgren.

– Man tänker på hur man själv började och ser på verken nästan med lite kärlek. När jag tittar på gamla tavlor jag har i källaren så tror jag inte att jag hade kommit med någonstans. Men det viktiga är ju drajvet, att man vill fortsätta måla, för ju mer man håller på, desto bättre blir det.

Vårsalongen äger rum på Huddinge Kulturhus hos Folkes och inleds med vernissage den 14 april.

Fakta

Sista ansökningsdag 15 januari

Alla som bor i Huddinge och har fyllt 18 år är välkomna att lämna in bidrag till vårsalongen fram till den 15 januari.

Alla måleritekniker, glas, grafik, foto och textil är tillåtna, men verket måste gå att hänga på väggen.

Utställningen pågår mellan den 14 april och 4 maj 2018.

Arrangörer är Kulturhusets Konstgrupp där representanter för Huddinge Kulturhus, Huddinge konstnärsklubb HKK, Huddinge Konstnärsklubbs Vänner HKKV, Konstföreningen Bellis och Kulturföreningen Lyktan ingår. Huddinge kommun är också medarrangör.

Medlemmar i någon av de arrangerande konstföreningarna får också lämna in bidrag.

Visa merVisa mindre