
Pollinatörer är livsviktiga för människor och för biologiska mångfald, därför är kommunernas arbete viktigt, enligt Naturskyddsföreningen. Foto: Mostphotos
Huddinge bland de bi-vänligaste – låter gräset växa fritt
Huddinge hör till de bi-vänligare kommunerna i landet, enligt en ny kartläggning av Naturskyddsföreningen. En bidragande faktor är att kommunen nu ser över 1400 gräsytor för att se vilka man ska sluta klippa.
- Nyheter
- Publicerad 04:58, 30 maj 2020
När Naturskyddsföreningen rankar vilka kommuner i landet som har det mest ambitiösa arbetet för att gynna bin och andra pollinatörer hamnar Huddinge bland de bättre i landet, på en 16:e plats av 290 kommuner. I topp ligger Helsingborg, följt av Göteborg.
– Pollinatörer är livsviktiga för oss människor och för den biologiska mångfalden. De är nyckelarter i landbaserade ekosystem och det de bidrar med är en förutsättning för bland annat vår matproduktion. Därför blir kommunernas arbete extra viktigt, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Fakta
I kartläggningen har man bland annat tittat på om kommunerna har ställt om från nedklippta gräsytor till blommande ängar och om man tar hänsyn till pollinatörer när man bygger nya områden.
Slutar klippa gräset på flera ställen
Det är också två områden man fokuserar på i Huddinge, säger Christian Ottosson (C), ordförande i klimat- och stadsmiljönämnden.
Christian Ottosson (C), ordförande i klimat- och stadsmiljönämnden, har själv skaffat sig två bisamhällen. Foto: Privat
– I de stora exploateringsprojeten tar vi hänsyn till biologisk mångfald, och fångar upp det tidigt i processen. Vi har också precis kickat i gång en satsning med mer ängsmark i stadsmiljöer, inte bara i naturreservaten där det redan finns mycket. Bara genom att släppa upp växtligheten får man en rik flora, säger han.
1 400 platser inventeras nu och på många av de gräsytorna, som inte används till idrott och umgänge, låter man sedan gräs och ängsblommor växa utan att det klipps ner. Till exempel har man redan låtit gräset växa vid sjukhuset i Flemingsberg.
För att gräsytorna inte ska upplevas som skräpiga sätts det upp informationsskyltar om det här vid ängarna.
– Huddinge har ju också tidigare utsetts till Sveriges bästa natursvårdskommun. Så vi har många ekologer i kommunen som är duktiga på biologisk mångfald, vilket också bidrar till en bra placering, säger Christian Ottosson.