YNGST. Hudda Hussein Maygag, 13, är den hittills yngsta person som bidragit med en runda i appen. "Det är kul", säger hon. Foto: Maja Brand

Hudda designade en motionsbana – i en sköldpaddas form

Barn och unga i Skogås fick lämna förslag på motionsbanor till en app. Hudda Hussein Maygag, 13, designade en bana i form av en sköldpadda, som nu finns med i appen.

  • Publicerad 07:00, 23 apr 2021

Under sommaren 2020 samlades barn och unga på sommartorget i Skogås för att skapa tillsammans och rita motionsbanor. Nu är det klart att det blev Hudda Hussein Maygag, 13 år, som får med sin motionsrunda i form av en Sköldpadda i appen ShapeRunner.

– Jag fick inspiration från något djur och såg att vägarna bildade ett sorts skal. Då tänkte jag att ett intressant djur med skal är sköldpaddan. Längs vägen såg jag också andra kroppsdelar som huvud och ben, säger Hudda Hussein Maygag.

Hudda är den hittills yngsta personen som bidragit med en runda i appen. Tidigare banor är gjorda av stadsplanerare och studenter.

– Det är kul. Det var en massa andra som var där och ritade, vuxna också, så jag var lite förvånad att de tog min, säger Hudda.

Vill arrangera lopp

Projektet är ett samarbete mellan Huddinge kommun och samhällsutvecklaren Romboll.

– Vi ville engagera de unga i Skogås och tillsammans hitta nya sätt att skapa en aktiv fritid. Rundan kan användas av alla åldrar både för att gå, springa eller åka kick-bike. Vi hoppas att skolorna använder rundan och att vi längre fram, när vi kan samlas igen, får möjlighet att arrangera ett roligt lopp, säger Caroline Frank, verksamhetschef för idrott och anläggning på Huddinge kommun, i ett pressmeddelande.

Motionsrundan Sköldpaddan är 3,7 kilometer lång och har sin start vid Skogås Racketcenter. Den går även förbi bland annat Lasse-Majaparken, lekplatsen Savannen och Vretens bollplan.

Hudda själv tränar mest fotboll på fritiden, men hon har testat sin egen bana.

– En gång gick jag rundan med mina syskon. Den var bra, säger hon.

FIGUR. Huddas bana bildar formen av en sköldpadda. Foto: ShapeRunner