Samtliga tre män som låg bakom skjutningen mot en 14-årig pojke i Kärrtorp i början av mars 2020 har nu längre fängelsestraff att vänta. Foto: Mitt i/Mostphotos

Hovrätten skärper straffen efter skott mot 14-åring i Kärrtorp

En 14-årig pojke sköts ner på öppen gata i Kärrtorp och var nära att dö. Tre män dömdes – men inte för mordförsök. Nu har hovrätten skärpt straffen för samtliga.

  • Publicerad 12:21, 8 jan 2021

Fem skott avlossades från en hyrbil på Fyrskeppsvägen i Kärrtorp och tre av skotten träffade en 14-årig pojke i magen, handen och höften. Han fördes till sjukhus, där han opererades och vårdades med svåra skador i tre veckor.

Efter skottdådet i mars 2020 dömdes i oktober en 23-åring och en 22-åring till sju års fängelse och en 18-åring till fängelse i 3 år och 6 månader. Männen ska också gemensamt betala knappt 130 000 kronor i skadestånd till offret.

Dömdes inte för mordförsök

Männen dömdes inte för mordförsök utan för synnerligen grov misshandel och framkallande av fara för annan.

Samtliga överklagar dom för skott mot 14-åring

Samtliga överklagade domen i Södertörns tingsrätt. Nu har hovrätten rivit upp tingsrättens dom och skärpt straffen. Samtliga döms i stället för medhjälp till mordförsök. 23-åringen och 22-åringen får nu tio års fängelse, och 18-åringen döms av hovrätten till fem års fängelse.

Ändrar rubriceringen

Hovrätten menar att det är ställt utom rimligt tvivel att var och en av männen har gjort sig skyldig dels till medhjälp till försök till mord, dels till medhjälp till framkallande av fara för annan. Och på grund av principerna om brottslighetskonkurrens döms de endast för medhjälp till försök till mord. Att straffen skärps beror inte bara på den ändrade rubriceringen. Hovrätten ser också att offrets låga ålder, att det var mycket nära att han miste livet och att skjutningen skedde på öppen gata som faktorer som påverkar straffvärdet.

Man dömd för skott i Kärrtorp har fått stort skadestånd i häktet

Samtliga yrkade på att de skulle frikännas helt från anklagelserna och slippa betala skadestånd.

– Det är tillfredsställande att man skärper straffen på en sådan hänsynslös handling, säger Maria Thorin, vid grova brott i polisområde Stockholm syd, som är en av de utredare som arbetat med ärendet i ett uttalande på polisens hemsida.