Sitter inte i tunnelbanan. ”Förr i tiden satt jag alltid i tunnelbanan. Nu väljer jag att stå för att känna att jag snabbt kan gå ut”, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad. Foto: Claudio Britos

Hovrätten: Hoten mot Jan Jönsson (L) inte olagliga

De hot som Jan Jönsson (L) har utsatts för är inte olagliga. Det står klart efter att hovrätten i dag meddelade att tingsrättens dom gällande hoten mot politikern står fast.

  • Publicerad 11:57, 11 jun 2020

Socialborgarrådet och den före detta Botkyrkarektorn Jan Jönsson (L) har tvingats ta emot mängder med hot och hat det senaste året.

Bland annat hotade i fjol en 17-åring från Eskilstuna honom på messenger när han skrev ”Åk till Rinkeby och ha allvarssamtal med folk du kommer få en pistol upp i ditt rövhål din lilla bög”.

Borgarrådet Jan Jönsson (L) om hatet

Händelsen, och ytterligare två andra hot, polisanmäldes som olaga hot och ofredande. Men tingsrätten friade personerna. Domen gällande pistol-meddelandet överklagades dock till Svea hovrätt.

Ingen brottslig gärning

I dag meddelades domen: Hovrätten fastställer tingsrättens dom. 17-åringen frias alltså.

Enligt hovrätten beskriver 17-åringen ”ett allvarligt brott. Att Jan Jönsson har uppfattat meddelandet som mycket obehagligt är därför helt naturligt.” Däremot ”framgår det inte vem som kan komma att utsätta Jan Jönsson för brottet”. Hovrätten anser därför att meddelandet ”inte anses utgöra ett hot om brottslig gärning från 17-åringen”.

– Det här var ju inte vad jag hade hoppats på. Men självklart får jag respektera hur domstolen har resonerat. Samtidigt känner jag en oro för att ribban nu sänks för vad som är okej att säga till andra människor. I värsta fall blir det följden av den här domen, säger Jan Jönsson till StockholmDirekt.

Från hot till kärlek

Det var under flera månader i höstas som antalet hot riktade till Jan Jönsson var som högst. Det har nu avklingat. Och efter att han gick ut offentligt och berättade har hoten bytts ut till en enorm reaktion av sympatier.

– Jag får meddelanden från folk runt om i hela Sverige som visar sitt stöd och skriver att det här inte är okej.