14 av tingsrättens domar i det stora knarkmålet överklagades. Nu har hovrätten meddelat sina domar, där en av åtalspunkterna gäller det i sammanhanget unika fallet om människohandel.

https://www.mitti.se/nyheter/atal-mot-knarkliga-i-varberg/reptip!zX9Q@dyi@WIqHfHJ7x8Iw/

Hovrätten väljer dock precis som tingsrätten att fria en man som betecknas som ledare från åtalspunkten människohandel.

Enligt hovrätten går det inte fastslå att den åtalade rekryterat de omyndiga ungdomarna i syfte att exploatera dem. Inte heller går det enligt hovrätten att fastslå att ungdomarna befunnit sig i ett nödläge som gjort att de inte kunnat styra över sina val.

Skärpt straff ändå

Mannen, en Botkyrkabo, som fick sex månaders fängelse i tingsrätten får dock sitt straff skärpt till 16 månader. Enligt hovrätten har mannen varit ledande och bland annat gett direktiv till underåriga i knarkhandeln.

I ytterligare ett fall ändrar hovrätten strafflängden. Det gäller en Skärholmenbo som får straffet för grovt narkotikabrott sänkt från 15 månaders fängelse till 12 månaders fängelse. Enligt hovrätten har mannen inte haft någon ledande roll i nätverket och man tar dessutom hänsyn till hans ålder.

Sammanlagt dömdes sju personer för grovt narkotikabrott av hovrätten. Högst straff, två år och tio månader, fick en man från Vårby som även han bedöms haft en ledande roll i nätverket.

https://www.mitti.se/nyheter/20-personer-doms-for-narkotikabrott-i-varberg/repubb!ndINK8MRe4iCQ84COaB9g/

https://www.mitti.se/nyheter/friande-dom-om-manniskohandel-i-varberg-overklagas/repubj!Hq8vxQRxVN2QGrBUvzHZPA/