Hovrätten dömer två män för dödskjutningen av Ndella Jack

Tingsrätten friade två män för dödskjutningen av 18-åringa Ndella Jack. Nu har hovrätten dömt dem till fängelse.

  • Publicerad 11:20, 15 sep 2020

De två männen, som är från Haninge, är skyldiga, enligt Svea hovrätt som förkunnade sin dom under tisdagen. De döms för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord för skjutningen i Råcksta i augusti 2019.

Flera skott avlossades mot en lägenhet och 18-åriga Ndella Jack som var i lägenheten träffades och avled. Måltavlan för skjutningen var hennes tungt kriminelle make, som överlevde.

Friades av tingsrätt

De två männen friades av Solna tingsrätt som bedömde att åklagarens bevisning inte räckte för att knyta dem till brottsplatsen. Men hovrätten gör en annan bedömning.

Enligt hovrätten är det genom åklagarens utredning är ställt utom rimligt tvivel att männen har medverkat till mord och försök till mord genom att bland annat skaffa fram flyktbil och för att ha hanterat de vapen som använts vid dödskjutningen.

Däremot är det inte klart vem som sköt, varför ingen döms för mord.

En av männen döms även till medhjälp till försök till mord i Nacka i september 2019, då måltavlan också ska ha varit Ndella Jacks make. Två andra personer skadades i skjutningen.

Två män döms för vapenbrott

Männen döms till 16 års fängelse respektive 12 års fängelse.

En man som tidigare friats för grovt vapenbrott i Nacka döms nu för grovt vapenbrott. Även en annan man döms för grovt vapenbrott. De får fängelse i ett år och fyra månader respektive två år.

För den fjärde mannen gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten, nämligen att mannen inte kan knytas till brottsplatsen.

Fakta

Mordet på Ndella Jack – detta har hänt

Skotten i Råcksta

Klockan 01.31 natten till den 28 augusti öppnar två män eld med automatvapen genom fönstret till en lägenhet i Råcksta.

Två personer befinner sig i lägenheten och den ena, 18-åriga Ndella Jack från Fisksätra, träffas och avlider av sina skador. Den andra personen är hennes make, en 34-årig tungt kriminellt belastad man. Han tros ha varit det tilltänkta målet för kulorna men klarar sig oskadd. Skyttarna springer till en väntande bil och försvinner.

Måltavlan

34-åringen som tros ha varit måltavlan vid skjutningen i Råcksta har haft ett liv kantat av hot, våldsbrott och fängelsevistelser. Han är dömd för över 40 brott, bland annat dråpförsök och rån.

Mannen kom ut från fängelset i april i år efter att ha avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för bland annat grov misshandel, rån och hot mot tjänsteman. Efter frigivningen åkte han och flickvännen Ndela Jack till Afrika, där de gifte sig.

Skott avlossas i Alphyddan

Larmet når polisen klockan 20.57 den 8 september. Flera maskerade personer, beväpnade med revolver och automatvapen, har avlossat skott mot en taxi i Alphyddan i Nacka. Skott träffar även ett bostadshus.

Två personer skadas: en taxichaufför i 60-årsåldern och en musikstudent som befinner sig i sin bostad. Han förlorar synen på ena ögat. Den 34-årige måltavlan undkommer oskadd.

Ndella Jack begravs

Den 11 september begravs 18-åriga Ndella Jack från Fisksätra på Storkällans begravningsplats i Älta. Många sörjande finns på plats för att ta farväl. ”Hon hade ett hjärta av guld. Hon ställde alltid upp för andra”, säger en familjemedlem.

På grund av hotbilden mot Ndella Jacks 34-årige make är även tungt beväpnad polis på plats vid begravningen.

Flera misstänkta häktas

I början av november når polisen ett genombrott i utredningen. Inom loppet av en vecka häktas fyra personer. I början av april i år åtalades de:

*En 30-åring från Haninge misstänks för mordet på Ndella Jack och mordförsök på hennes make i Råcksta.

*En annan Haningebo, 23 år gammal, misstänks ha deltagit både vid båda skjutningarna. Han misstänks för mord och mordförsök i Råcksta och mordförsök i Alphyddan.

*En 30-årig Nackabo misstänks för mordförsök i Alphyddan.

*En 38-årig Haningebo misstänks för bland annat skyddande av brottsling efter mordet i Råcksta.

Konfliktens orsaker

Polisens teori är att den 34-årige måltavlan skaffat sig dödsfiender i den undre världen och att skjutningarna i Råcksta och Nacka utfördes av konkurrerande kriminella på jakt efter hämnd. Enligt polisens spaningsledare Ville Paloheimo tyder tillvägagångssättet, där man avlossat skurar av skott på avstånd, på att skyttarna vet att 34-åringen är mycket farlig.

– De är väldigt rädda för honom, säger han till DN.

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre