Franco och Cornelia utanför det nedbrunna huset. Här låg Cornelias rum. Foto: Anna Wilson

Hoverboarden exploderade i Cornelias rum

Hoverboarden exploderade i 12-åriga Cornelias rum och tände eld på familjens villa på Ingarö. – Jag vill att vi bygger upp huset och allt blir som vanligt igen, säger Cornelia. Mellan 2016 och 2017 orsakade hoverboards 56 bränder i Sverige.

  • Publicerad 14:23, 28 jun 2018

Det var förra lördagen som den 12-åriga Cornelia satte sin hoverboard på laddning i sitt rum, något hon gjort många gånger tidigare. Sedan gick hon på en kort promenad med sin mamma medan övriga familjen stannade hemma.

– Jag är alltid väldigt noga när jag sätter den på laddning, jag laddar inte för länge och har den mitt på golvet, berättar hon när Mitt i besöker familjen en vecka efter branden.

Cornelias rum gapar svart och sotigt

Sedan dess har de bott hos ett av Cornelias vuxna syskon i närheten. Att vara vid det brandhärjade huset är jobbigt, tycker familjen.

– Jag hade säkert 20 fotoalbum med bilder från när barnen var små, säger Franco Terzi, Cornelias pappa.

Cornelia och Franco visar runt utanför och i huset där Cornelia bott hela sit liv.

– Det här var mitt rum. Alla saker jag hade är borta, säger Cornelia.

Fönsterrutan till det som var hennes rum blåstes ut i den explosionsartade branden. Innanför gapar rummet svart och sotigt. Det luktar starkt och stickigt av brandrök.

Det varCornelia storebror som hörde explosionen när hoverboarden laddat ungefär en kvart.

Stänkte lågor över gosedjuren

– Det stänkte lågor över väggarna och hennes gosedjur. Jag försökte släcka men det gick så fort, säger Franco Terzi.

Han och sonen ringde räddningstjänsten och fortsatte att försöka släcka branden. När bandbilarna kom var huset övertänt. De hann också ringa Cornelia och hennes mamma, så de skulle vara förberedda på vad som väntade.

Hela familjen berömmer brandförsvarets arbete.

– Det kändes att de visste vad de gjorde. Det lugnade oss och sade att allt skulle bli bra, säger Cornelia.

Jag tycker inte att någon ska köpa en hoverboard till sina barn.

Franco Terzi, pappa

Nu är halva huset förstört i branden och halva vattenskadat. Det upp till försäkringsbolaget att avgöra om familjens hus ska rivas eller renoveras. Under tiden försöker de hitta ett hus att hyra.

– Jag vill att vi bygger upp huset och allt blir som vanligt igen, säger Cornelia.

Flera av hennes kompisar har hoverboards. Men själv tänker hon inte skaffa en ny.

– Jag tycker inte att någon ska köpa en hoverboard till sina barn. Den vi köpte hade CE-märkning och jag kollade upp en bruksanvisning på nätet på svenska, säger Franco Terzi.

Fakta

har orsakat 56 bränder

Bränder när man laddar hoverboards förekommer ofta.  Mellan 2016 och 2017 rapporterar MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap att 56 bänder som orsakat av hoveboards har rapporterats. Oftast fattar de eld i samband med laddning.

Som konsument ska man kontrollera:

  • Att den har en CE-märkning.
  • Att den har en bruksanvisning på svenska (inte bara för att den är lättare att förstå. Det ger också en fingervisning om att tillverkaren kan lagen som kräver att produkter har bruksanvisning på svenska).
  • Att den kommer från en välkänd tillverkare.

När arbetsmiljöverket gjorde en kontroll av hoverboards i butiker i Stockholmsområdet 2017 belades 10 och 13 med av de granskade produkterna med säljstopp då de inte uppfyllde säkerhetsrekommendationerna.

Visa merVisa mindre