Barn springer fram och tillbaka, i kafeterian serveras mellis och kortspel, biljard, tv-spel och fotboll pågår om vartannat.

Fritidsverksamheten Hövdinga ligger i huset Hövdingagården och drivs av en ideell föräldraförening. Det är till för eleverna i årskurs 4-6 som går på Aspuddens skola och är ett omtyckt ställe bland barnen.

– Man kan göra väldigt mycket här. Det är väldigt bra personal och ett bra ställe, säger Iris Ögren.

– Jag brukar spela fotboll, tv-spel, använda datorn och lite allt möjligt, säger Timra Prochaes.

– När vi började fyran splittrades klasserna. Men här kan jag träffa mina gamla vänner, säger Tore Blom.

Avtalet sägs upp

I våras sa Hägersten-Älvsjös stadsdelsförvaltning upp hyreskontraktet för byggnaden med fastighetsägaren Sisab. Det gjorde de eftersom de beslutat att stadsdelens ungdomsgård, som håller kvällsöppet i byggnaden, ska stänga. Stadsdelen hyr ut lokalerna till utbildnings­förvaltningen som samarbetar med fritidset.

Det leder i sin tur till att även fritidset måste flytta ut nästa sommar när kontraktet upphör. Men det fick de inte veta förrän alldeles nyligen.

– Det är inte kul. Jag har bara gått här i två månader och så får vi reda på att det ska stängas, säger Karim Dakhli.

– Många har längtat efter att få gå här och nu kommer de inte att få göra det, säger Alicia De Luelmo.

Får tre klassrum

Istället har Hövdinga, med 190 barn, fått erbjudande från rektorn om att hålla till i tre klassrum i skolan.

– Det kommer inte att fungera. Här har vi datortid och idrottssalen. Men i klassrummen kommer vi bara kunna rita och titta på film. Det är inte lika kul, säger Gunnar Kokk.

Inte heller fritidspersonalen tycket att det är en bra idé att hålla till i klassrum. Om de flyttar in i skolan kommer ingen av dem att jobba kvar.

– Hövdingagården är byggt för barn- och ungdomsverksamhet. Ska 430 kvadrat bytas mot tre klassrum i skolan? Det blir inte samma sak. Och vi tror på det här med att byta miljö när man är på fritids, säger verksamhetschef Josefine Alm.

”Subventionerar inte”

För henne kom beskedet om att de måste ut som en blixt från klar himmel.

– Vi har inte fått reda på att det även skulle drabba de andra verksamheterna i huset. Jag blev kallad till ett möte där de helt kallt bara sa att vi är uppsagda. Informationen från stadsdelen har varit obefintlig, säger hon.

I ett meddelande till vårdnadshavarna skriver skolans rektor Katrin Burström bland annat så här:

”Samverkan mellan skolorna och de privata fritidsklubbarna omfattar inte subventionering av lokaler. Rektor har med anledning av situationen sett över möjliga lokaler i skolan där fritidsklubb kan bedrivas efter skoltid, oavsett regi. Utbildningsförvaltningen saknar uppdrag från Kommunfullmäktige att hyra in och bekosta egna lokaler för fritidsklubbar.”

Nytt ungdomshus

Beskedet om att även ungdomsgården i huset ska stänga blev känt i våras och också det har tagits emot med ledsna miner.

– Det är jättesynd. Hövdingagården är jättefin, den ligger i anslutning till skolan och har legat här hur länge som helst. Det är en trygg miljö och en trygg punkt och för ungdomarna är det bara att knalla ner hit efter skolan, säger fritidsledaren Shora Moazzez.

Grunden till beslutet att stänga ungdomsgården är att ett ungdomshus ska öppna i den gamla folkskolan i Liljeholmen centrum. Det ska nå ut till ungdomar från flera stadsdelar, öppna redan när skoldagen slutar och vara ungdomsmottagning om dagarna. Det är en del av satsningen att utveckla fritidsverksamheten i stadsdelsområdet. Tanken är att de som vill ska kunna fortsätta vara i Aspudden fast i skolans lokaler istället.

Fler måste flytta

I huset hålls dessutom aktiviteter för seniorer och funktionsvarierade ungdomar. Även de måste flytta ut när kontraktet avslutas.

– Vi förstår att det får konsekvenser även för andra verksamheter. Men vi måste ta ansvar för att ha en bra verksamhet för unga i hela vårt stadsdelsområde, säger Anna William-Olsson, enhetschef på ung fritid.

Den 30 juni 2022 måste alla verksamheter flytta ut ur Hövdingagården. Vad byggnaden ska användas till sedan är oklart. Sisab uppger att de har bokat in ett möte med utbildningsförvaltningen för att se om intresse för att hyra finns, med det vill förvaltningen inte bekräfta.