När Huddinge kommun var i konflikt med Bandidos var Christian Ottosson (C) en av dem som arbetade för att få bort mc-gänget från kommunen. Foto: Stefan Källstigen

Hotfullt när mc-gäng skulle motas bort från Huddinge

Det kan bli hotfullt när man som politiker arbetar för att mota bort ett kriminellt gäng från kommunen. Det har Christian Ottosson (C) fått erfara. – Det påverkar livet när man måste se sig över axeln. Man är inte lika fri längre, säger han.

  • Publicerad 04:33, 7 nov 2019

Två män lämnade Bandidos klubbhus i villaområdet i Snättringe, och svängde upp intill Christian Ottosson (C), kommunalråd i Huddinge. Han var i närheten tillsammans med en reporter från Mitt i och hade just påbörjat en intervju – när han konfronterades av männen.

”Man kan väl säga som så att det var ganska respektingivande killar”

Christian Ottosson (C)

Hot mot lokalpolitiker ökar i Stockholm – fyra av tio utsatta

– Vi hade ställt oss på respektfullt avstånd från huset, men Bandidos var väldigt snabba med att köra upp längs med oss och indirekt hotfullt ställa frågor. Man kan väl säga som så att det var ganska respektingivande killar. Det här var en av de situationerna som jag upplevde som hotfulla eller obehagliga under den här tiden, säger han.

Blev en konflikt med Bandidos

Händelsen utspelades sig under en period när Bandidos MC etablerade sig i Huddinge genom att köpa en villa i Snättringe. Det ledde till en konflikt och en juridisk process mellan kommunen och Bandidos, där kommunen till slut kunde köpa loss fastigheten genom Kronofogden.

– Vi var tydliga med att vi inte ville ha en etablering av ett kriminellt mc-gäng över huvudtaget i kommunen, säger han.

För Christian Ottosson (C) kommunalråd i Huddinge, är det viktigt att kommunen arbetar för att mota bort kriminellt gäng.

Fick ställa om livet

Under den här tiden fick han och familjen ställa om sina liv. Han berättar att orostankarna särskilt kom på kvällarna när han var på väg hem efter sena möten.

– Oron över att bli punktmarkerad minskar ens frihet. Man tvingas bli medveten, tänka över sina val och det är också något man måste involvera familjen i, säger han.

Men trots att det var en tuff period, så tror han att han skulle agera på samma sätt i dag om han ställdes inför en liknande situation igen.

– Demokratin är så pass viktig och det här hotar i grunden demokratin. Men samtidigt ska man vara ödmjuk inför att som privatperson med familj och barn så är det omöjligt att inte bli påverkad, säger han.

Trots stalkare och fejkade sexbilder – M-politiker vägrar ge upp

Gav sig in i vargdebatten – då kom hot och förföljelse

Klädde sig ”fattigt” – då kom hot om våldtäkt och avrättning

KD-politikers bil vandaliserad: ”Det har gått överstyr”