Hotell flyttar in i gammal flickskola

Under slutet av 1800- talet var det en privat flickskola i huset och de senaste årtiondena har det varit kontor för Skandia. Efter en storrenovering ska hotellet Nobis flytta in på Sveavägen 48.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

I de historiska byggnaderna som tidigare rymde Adolf Fredriks flickskola, eller Ateneum som den även hette, ska det nu byggas ett hotell. 92 hotellrum, restaurang, bar och möteslokaler ska rymmas innanför väggarna.

Det är hotellkedjan Nobis AB som kommer att hyra lokalerna på Sveavägen 48.

– Om ett halvår börjar vi bygga och har för avsikt att hotellet kan flytta in hösten 2013. Nobis är de första hyresgästerna i kvarteret som var Skandias huvudkontor, säger Markus Pfister på fastighetsägaren Diligentia.

Nobis tillhör Sveriges största koncern inom hotell-, mötes- och restaurangnäringen, med verksamheter som Operakällaren, Café Opera, Stallmästaregården, Hotel Skeppsholmen och nya Nobis Hotel.

Hotellet kommer bland annat att ha en restaurang med plats för 100 sittande gäster.

– Interiört och exteriört kommer renoveringen att kosta 100–150 miljoner kronor, säger Markus Pfister.

På Sveavägen 44, som var den stora delen av Skandiahuset, är det ännu inte bestämt vilka hyresgästerna blir. Slutförhandlingar pågår med hyresgäster för både butiker och kontor. Tidigare fanns bland annat butikerna Kreatima och Svensk hemslöjd på bottenplanet.

Hösten 2013 flyttar hotellkedjan Nobis in på Sveavägen 48, i lokalerna som tidigare inhyste en av Sveriges största flickskolor.

Hösten 2013 flyttar hotellkedjan Nobis in på Sveavägen 48, i lokalerna som tidigare inhyste en av Sveriges största flickskolor.

Foto:

Fakta

Källa: Stockholms stadsarkiv, skolarkivet

Fakta

Ateneum för flickor

Ateneum var en Sveriges största kvinnliga läroanstalter, med omkring 700 elever på 1920-talet. Den högre flickskolan omfattade då 11 klasser med småskolelärarinneseminarium, realskola, förberedande kurs för inträde i Gymnastiska Centralinstitutet och husmoderskurs.