Hotat nattis ger fortsatt öppet en chans

Mitt i skrev i på måndagen om förskolan Lilla fågel grön i Skarpnäck och om deras nattisverksamhet som är hotad. Efter mötet med kommunen har förskolan bestämt sig för att fortsätta. – Vi kan söka extrapengar och kommer att ge det en chans. Men funkar det inte så stänger vi, förskolechefen Lisa Andersson.

  • Publicerad 12:48, 17 feb 2017

För ett år sedan startade den fristående förskolan Lilla fågel grön nattis i Skarpnäck.

– Vi hade fått samtal från föräldrar som behövde barnomsorg på obekväma arbetstider och ville tillmötesgå det, berättar förskolechefen Lisa Andersson.

I dag är det mellan två och fem barn som går på deras nattis och på helgerna är gruppen ibland uppåt tio, berättar förskolechefen. Men nu  kan förskolan bli tvungna att slå igen ”nattisverksamheten”.

– Vi har precis fått in ytterligare ansökningar men vi har inte råd att ha öppet på obekväma arbetstider som det ser ut nu.

Enligt förskolan är anledningen det nya ersättningssystem som kommunen vid årsskiftet införde för barnomsorg på obekväma arbetstider. Tidigare var ersättningen inbakad i schablonbeloppet från Stockholms stad, ju fler barn desto mer pengar att röra sig med. Nu regleras för första gången ersättningssystemet och sedan årsskiftet betalas den ut  per personal och arbetstimme. Staden vill att det ska vara två anställda per grupp. På förskolan Lilla fågel behövs det på helgen tre anställda.

– För oss har förändringen av ersättningssystemet lett till att vi går med förlust, säger Lisa Andersson.

Förskolan och kommunen hade i onsdags ett möte om de fortsatta möjligheterna till natt- och helgöppet i Skarpnäck.

– På mötet fick vi veta att vi på egen hand kan söka extra pengar för att få ekonomin att gå ihop. Vi har bestämt oss för att ge det en chans. Men funkar det inte så måste vi ändå stänga.

– Vi sätter igång processen för att söka pengar nu. Men det är administration som tar tid i anspråk, det kan man också ha med i beräkningen, säger Lisa Andersson.

I dag finns inga andra förskolor i stadsdelen som erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid.