Karin Wanngård (S) blev mordhotad på Messenger. Foto: Pekka Pääkkö/Polisens förundersökning

Hotade med ”nackskott” på Karin Wanngård – nu döms 64-åring

Stockholms förra finansborgarråd Karin Wanngård (S) blev hotad via Facebook messenger. Hon skulle skjutas med nackskott, stod det. Nu döms en 64-årig man från Nynäshamn till dagsböter.

  • Publicerad 12:46, 5 apr 2019

Karin Wanngård låg hemma i sin soffa i Vällingby en dag i slutet av november i fjol när hon fick syn på ett antal hotfulla meddelanden på sin mobiltelefon.

Om de första innehöll hatiska utfall och invektiv av mer allmänt slag var det sista meddelandet mer tydligt: ”Nackskott direkt på dig och löfven Så vi blir av med er hycklare”.

Oro för barnen

Karin Wanngård tog skärmdumpar av meddelanden och skickade dem vidare till stadens säkerhetsavdelning. Hon har uppgett att situationen var otäck och att hon började oroa sig över var hennes barn befann sig. Dessutom dök funderingar upp om huruvida politiken verkligen är värd allt detta.

Utredningen visade att meddelandena hade skickats via Facebook Messenger från en profil som tillhörde 64-åringen. Mannen har erkänt att han skickat de första meddelandena, men inte det sista, med det mer explicita dödshotet.

– Det känner jag inte igen, skulle aldrig skriva något sådant, det är ju brottsligt ju. Det kan ju vara att jag blivit hackad, har mannen sagt i polisförhör.

5 000 i skadestånd

Solna tingsrätt tror honom inte, utan finner det ”helt osannolikt” att det sista meddelandet skulle ha skickats av någon annan. Domstolen anser att det finns skäl att se allvarligt på hoten ”eftersom det finns en risk för att det demokratiska systemet undergrävs och kan leda till att personer avstår från att åta sig politiska uppdrag”.

Mannen, som själv inte deltog under rättegången, har nu dömts för olaga hot till 100 dagsböter. Dessutom ska han betala 5 000 kronor i skadestånd till Karin Wanngård.