Odlingsrådgivarna Leena Karppi och Karlotta Klun tipsar om hur trädgården ska förberedas inför vintern. Foto: Pekka Pääkkö

Höststäda inte för noga i trädgården

Snart är det hög tid att förbereda trädgården och balkongen för vintern. Men se till att inte höststäda för mycket. Då kan kylan ta död på växter.

  • Publicerad 15:05, 22 sep 2014

Höstfärgerna har kommit smygande på Leena Karppis kolonilott i Sundbyberg. Ett äpple från ett nästan kalt träd faller till marken.

De flesta löven på marken kommer hon att kratta upp innan vintern. Men inte alla.

– Lite löv på gräsmattan gör ingenting – maskarna vill gärna ha lite mat – men lämna inte ett tjockt täckte med löv. Då kan gräsmattan bli skadad, säger Leena, som är odlingsrådgivare vid koloniträdgårdsföreningen.

– Jag brukar lämna lite löv och finfördela dem med gräsklipparen innan vintern, säger Karlotta Klun, som även hon är rådgivare.

De löv som krattas upp kan läggas som ett värmare täcke runt känsligare växter som rosor.

– Gör det när det har blivit minusgrader, eller ha täckbark eller kompost. Det skyddar rötterna mot nattfrosten och sen i vår mot solen som steker samtidigt som det är tjäle i marken, säger Leena.

Till skillnad mot löven är det där­emot viktigt att ta bort ogräset som annars kan gro och växa sig starkt under snötäcket.

– Det lönar sig att rensa ordentligt på hösten, säger Karlotta.

Hon brukar också klippa ner de fleråriga växter som ser sjuka ut för att undvika att till exempel svampangrepp får mer fäste under årstiden.

Men det är viktigt att inte förbereda trädgården för mycket.

– Jag tror många klipper ner och städar för mycket på hösten. Man tycker att det vissna är fult, men är man för ivrig kan en del växter gå under, säger Leena.

De fleråriga friska växterna mår till exempel bäst av att ruttna ner.

– De vissna bladen skyddar rötterna mot kyla, säger Karlotta.

Krukväxterna däremot behöver hjälp inför den kyligare års­tiden. Fleråriga växter kan överleva i krukorna utomhus med isolering.

– De måste skyddas både under och runt om, till exempel med säckväv och tidningspapper runt om och frigolit under, säger Leena.

Vissa krukväxter har hon begravt för att sedan ta upp dem till våren, till exempel har hon fuxia i komposten med ett skyddande täcke av torra löv och frigolit.

Andra mer späda växter – som rosmarin och skott av pelargoner – mår däremot bäst av att övervintra inomhus.

Det är inte bara kylan som kan vara växternas fiende. Förra vintern besökte rådjuren Karlotta.

– Det var så mycket snö att de nådde upp att mumsa på frukt­träden ovanför näten. Men nät, som är ordentligt förankrat i marken, brukar hjälpa, säger hon.

Fakta

Mycket att göra i trädgården

Beskär körsbärs- och plommonträd direkt efter skörden.

Gräv med fördel upp vårblommande växter och dela dem.

Plantera lökväxter inför våren, så att de hinner rota sig innan vintern kommer.

Passa på att ta hand om fruktskörden.

Torka växter, till exempel hortensia och rosor, för dekoration.

Visa merVisa mindre