Höstsäsongen är här – med gympa ute för Sollentunas seniorer

Sollentuna Seniorgymnastik ställde om kvickt och började köra pass utomhus när covid-19 slog till i våras. Antalet aktiva medlemmar har minskat, men nu är höstsäsongen igång och SSG kör på med utomhusträning i hela Sollentuna – från Helenelund till Rotebro och ”allt där emellan”.

  • Publicerad 08:12, 2 sep 2020

– Ja, vi kör 20 pass i veckan. Nästan alla gym har stängt ner sin seniorverksamhet, men vi ser ett otroligt behov av att träffa andra just nu – även om det är två meter emellan alla. En del deltagare blir nästan tårögda när de ses på passen, ”nämen där är ju du!” ropar de till varandra. Många berättar att de hade gått under utan det här, säger Anette Fällström.

Anette Fällström startade i Sollentuna seniorgymnastik och leder själv flera pass varje vecka. Foto: Åsa Sommarström

”Kläder efter väder”

Hon är gympaledare, grundare och drivande kraft i föreningen Sollentuna Seniorgymnastik och nominerades i fjol till Lokaltidningen Mitt i:s pris Min lokala hjälte i Sollentuna för sitt brinnande engagemang.

– Vi ställer inte in, vi ställer om. Enda undantaget är vid spöregn eller blixt och åska, men annars kör vi på som vanligt – fast utomhus. Det är kläder efter väder som gäller, det går ju alltid att röra sig. I går kom ett hällregn mitt under etta qigong-pass i Edsvik. Det var häftigt att se ut över vattnet när himlen bara öppnade sig, säger Anette Fällström.

Qigong. Funkar i regn, men även i solsken. Foto: Anette Fällström

När coronaviruset kom i mitten av mars hade Sollentuna Seniorgymnastik 430 aktiva medlemmar. Nu är drygt hälften kvar som aktiva medan drygt 60 har valt att vara stödmedlemmar tills vidare för att hjälpa föreningen att överleva den sannolikt fortsatt tuffa hösten.

”Vi håller säkert avstånd”

Trots en knepig ekonomisk sits kunde SSG genomföra gratis träningar under juni och augusti, precis som tidigare somrar, och nu är alltså höstens ordinarie träningsschema igång.

Balansövning i Edsvik där flera av SSG:s pass hålls varje vecka. Anette Fällström

– Alla pass är utomhus utom ett som är i Satelliten och ett som är i Rotebrohallen. De hallarna är så stora att det funkar bra, vi har ett sluss-system vid inpassering, och vi håller ett säkert avstånd mellan alla deltagare när vi tränar, säger Anette Fällström.

Schema för träningspassen och mer information finns på SSG:s hemsida.

Gemensam stavgång är en av många aktiviteter på SSG:s veckoschema. Foto: Anette Fällström

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01

Orienteringsboom i Enköping under corona

Sport OK Enen tvingas ställa in årets Oktoberrace i Fagerskogen.fredag 23/10 9:54